Overslaan en naar de inhoud gaan

Arbeidsmarktregio Zuidoost-Brabant (04Werkt) faciliteert ISS bij creëren duurzame banen

24 september 2020

Arbeidsmarktregio Zuidoost-Brabant, 04Werkt, faciliteert ISS Facility Services bij het creëren van duurzame banen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. De partijen zijn bij elkaar gekomen dankzij het Schakelpunt Landelijke Werkgevers van de Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt, dat arbeidsmarktregio’s ondersteunt bij de harmonisatie van de regelgeving en uitvoering van de Participatiewet.

 

een groep mensen die op een trottoir lopen

ISS Facility Services is in Nederland actief in uiteenlopende segmenten met soms meer dan vijftig verschillende diensten, waaronder schoonmaak, catering en beveiliging. Het bedrijf voert een actief beleid om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Het gaat dan om mensen met een bijstandsuitkering in het kader van de Participatiewet, jongeren tot 27 jaar, statushouders en mensen met een indicatie Banenafspraak. 

Begeleiding door eigen medewerkers

Bijzonder is dat ISS zelf de regie voert over de begeleiding van de werknemers uit deze groepen met behulp van de directe collega’s op de werkvloer. ISS zoekt naar de kracht van individuele medewerkers om deze te laten groeien in werk en werkzaamheden. Dat biedt een medewerker duurzaam perspectief.

Eenduidige regelgeving in verschillende arbeidsmarktregio’s

Als landelijk werkend bedrijf heeft ISS behoefte aan eenduidige regelgeving en uitvoering van de Participatiewet in de verschillende arbeidsmarktregio’s. Het Schakelpunt Landelijke Werkgevers regelt dat samen met het bedrijf en de regio’s, blijkt door de ondertekening.

Uniforme afspraken

Jacqueline Mooiman, adviseur Schakelpunt Landelijke Werkgevers, is blij dat ISS Facility Services samen met het Schakelpunt door de landelijke aanpak kandidaten met afstand tot de arbeidsmarkt extra kansen kan bieden. “Ik hoop dat er veel bedrijven volgen.” Projectleider van het Schakelpunt Tanja Willemsen benadrukt dat werkgevers met vestigingen in verschillende gemeenten en regio’s uniforme afspraken willen maken. “Met UWV kon dit al. Het Schakelpunt verbindt ook de gemeenten hieraan door hen te ondersteunen bij het maken van regio-overstijgende afspraken.  Zo benutten we gezamenlijk meer baankansen.” 

Edwin van der Pol, benadrukt dat inclusief werkgeverschap draait om de begeleiding van kandidaten naar en in werk. “We moeten mensen ontwikkelen”, legt de Manager Sociale Innovatie van ISS uit. “In eerste instantie naar werk en vervolgens in werk. Alleen dan creëren we duurzaam resultaat: mensen die blijvend participeren in arbeid. Samenwerking is daarbij essentieel.” Met samenwerking bedoelt hij de samenwerking tussen de kandidaat en de begeleider van ISS en vanzelfsprekend ook samenwerking tussen bijvoorbeeld regionale en landelijke organisaties en samenwerkingsverbanden. “Alleen door samenwerking en uniforme afspraken creëren we de beste kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Het Schakelpunt Landelijke Werkgevers en de Programmaraad

Landelijke werkgevers met vestigingen in vier of meer arbeidsmarktregio’s die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, duurzaam, betaald werk willen bieden, willen daarover uniforme afspraken kunnen maken met arbeidsmarktregio’s. Met het Schakelpunt Landelijke Werkgevers komt de Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt hieraan tegemoet. De Programmaraad, waarin Divosa, VNG, UWV en Cedris samenwerken, ondersteunt de werkgever en de samenwerking van arbeidsmarktregio’s met het doel meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Het Schakelpunt Landelijke Werkgevers richt zich op het faciliteren van afspraken tussen landelijke werkgevers en arbeidsmarktregio’s.