Overslaan en naar de inhoud gaan

Handreiking ‘Scholing via praktijkleren in het mbo’ voor RMT’s gepubliceerd

15 juli 2021

Vanochtend is de handreiking ‘Scholing via praktijkleren in het mbo’ gepresenteerd. Deze handreiking helpt de partijen binnen de regionale mobiliteitsteams (RMT’s) met informatie, handvatten en stappenplannen bij het opzetten van een regionale aanpak voor ‘scholing via praktijkleren in het mbo’.

Directe aanleiding voor het ontwikkelen van de handreiking is de Tijdelijke regeling aanvullende crisisdienstverlening Covid-19, die in maart is gepubliceerd. Deze Tijdelijke regeling voorziet onder meer in budgetten waarmee verschillende soorten scholing en ontwikkeling gefinancierd kunnen worden, waaronder scholing via praktijkleren in het mbo. Doel is zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden of weer aan het werk te krijgen. 

De handreiking richt zich specifiek op ‘scholing via praktijkleren in het mbo’. Hierbij gaat het altijd om een combinatie van werken en het doen van een mbo-opleiding of een deel daarvan (een leerbaan). De opleidingen kunnen worden uitgevoerd door roc’s, aoc’s en vakinstellingen én door private mbo-instellingen die beschikken over een erkenning derde leerweg voor de betreffende mbo-opleiding. De leerbaan wordt gerealiseerd door een erkend leerbedrijf.

Praktijkleren in het mbo is flexibel en past goed bij praktisch ingestelde werkenden en werkzoekenden. Voor werkgevers is het een manier om hun (toekomstige) werknemers te stimuleren om scholingsactiviteiten op te pakken en hun inzetbaarheid te verbreden.

De handreiking geeft uitleg over wat scholing via praktijkleren in het mbo precies is, voor wie het geschikt is en aan welke voorwaarden een traject moet voldoen om voor vergoeding in aanmerking te komen. Ruim aandacht is er voor de wijzen waarop scholing via praktijkleren kan worden ingekocht.

Voor inzet van scholing via praktijkleren in het mbo is 63 miljoen euro beschikbaar. Hiervan is 28 miljoen bestemd voor de vergoeding van kosten voor uitvoering van de scholing door publieke en private mbo-instellingen. De regionale mobiliteitsteams (RMT’s) moeten ervoor zorgen dat de scholingstrajecten kunnen worden ingekocht en georganiseerd. De subsidieregeling voor werkgevers wordt naar verwachting in de zomer van 2021 gepubliceerd.

De handreiking zal regelmatig worden geactualiseerd.