Overslaan en naar de inhoud gaan

In het doolhof van de regels is een baan ver zoek

20 juli 2021

Wet- en regelgeving in het sociaal domein is erg ingewikkeld geworden en alles grijpt in elkaar: zorg, jeugd, wonen, uitkeringen en werk. Verander je iets in het ene systeem, dan heeft dat consequenties voor een ander systeem. Het zit zo ingewikkeld in elkaar dat zelfs hoogleraren soms het verband niet snappen. Niet zo gek dus dat dit ook bij veel mensen met een psychische kwetsbaarheid nogal eens misgaat. Met hele vervelende financiële consequenties als gevolg. 

In de zesde editie van 2021 van Sterk door Werk staat de Regelgekte in het Sociaal Domein centraal. In een uitgebreide aflevering van De Blik van… een gesprek met Erik Dannenberg, voorzitter van Divosa, over deze regelgekte. Volgens hem is het systeem één grote draak geworden waarvan nog maar weinig mensen het overzicht hebben en waar werknemers en werkgevers in vast lopen. Aan Dannenberg de vraag waarom de wet- en regelgeving in het sociaal domein zo complex is. En hoe kan het dat 6 op de 10 mensen die vanuit een bijstands-uitkering parttime gaan werken er financieel op achteruit gaan? Dat werkgevers zich door een wirwar van regels moeten worstelen om werkzoekenden met een psychische kwetsbaarheid aan te kunnen nemen en dat de overheid één van de grootste schuldeisers van ons land is geworden?

Naast Erik Dannenberg vertelt ook uitkeringsgerechtigde Gerard Sangers over zijn ervaringen met het systeem. Wanneer Sangers naast zijn bijstandsuitkering verschillende nul uren-contracten heeft, blijkt werken hem geld te kosten. Hij voelt zich door het systeem gevangen in de bijstand.
Ook werkgevers lopen vast in alle regelgeving, vult ondernemer Evelien van den Bosch aan. Zij heeft altijd plek in haar team voor iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar het wordt werkgevers veel te moeilijk gemaakt met alle verschillende regelingen en constructies.