Overslaan en naar de inhoud gaan

Het sociaal innovatiefonds neemt drempels weg voor een inclusieve werkvloer

11 maart 2021

Een inclusieve werkvloer loont. Wij weten het, de werkgevers weten het. Waarom is het voor veel werkgevers dan toch zo lastig om te investeren in inclusiviteit? En hoe kunnen we werkgevers hierbij helpen? Deze vragen staan centraal bij de pilot Sociaal Innovatiefonds die momenteel in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt uitgevoerd in twee arbeidsmarktregio´s.

Nadat in 2019 een haalbaarheidsstudie werd uitgevoerd is enkele maanden geleden de pilotfase van het fonds gestart. Een consortium bestaande uit Social Finance NL, Deloitte, SEO Economisch Onderzoek en StartGreen Capital werkt achter de schermen al enige tijd intensief samen met SZW en twee arbeidsmarktregio´s – Groningen en Helmond-de Peel – om de pilot vorm te geven. Het doel: werkgevers stimuleren en ondersteunen bij het doen van investeringen om groepen mensen uit de doelgroep banenafspraak aan te nemen. Samen met partners in de regio’s en diverse werkgevers worden de barrières inzichtelijk gemaakt en weggenomen om de businesscase voor een inclusieve werkvloer rond te maken. Dat doet het Sociaal Innovatiefonds in drie fases: de werkgever wordt geholpen bij het vormgeven van de businesscase, daarna volgt de financial engineering fase waarin de samenwerking wordt gezocht met publieke en private financiers en bestaande voorzieningen zoals de Generieke Werkgeversvoorziening. Tot slot financiert het Sociaal Innovatiefonds zelf waar nodig, bijvoorbeeld door het verstrekken van leningen

Ecosysteem

Het Sociaal Innovatiefonds bouwt aan een ecosysteem van publieke en private partijen waarin de vraag van de werkgever centraal wordt gezet. De gedachte is dat door de werkgever optimaal te ondersteunen en haar vraag centraal te zetten, het Sociaal Innovatiefonds duurzame resultaten voor de doelgroep realiseert. Denk bijvoorbeeld aan een duurzaam dienstverband op passend niveau en het realiseren van een inclusieve arbeidscultuur waar de werknemer zich thuis voelt.

City Deal Impact Ondernemen

Minister Koolmees noemde het Sociaal Innovatiefonds vandaag een innovatieve manier om werkgevers te ondersteunen die een businesscase zien in inclusiviteit, maar deze niet rond krijgen. Hij zei dit bij de lancering van de City Deal Impact Ondernemen. Een initiatief waar ruim 80 publieke en private partners, waaronder gemeenten, ministeries, financiers en maatschappelijke ondernemers, de handen ineenslaan om drempels voor impact ondernemers weg te nemen. Zoals de City Deal uitgaat van de kracht van de ondernemer om maatschappelijke impact te realiseren, gaat het Sociaal Innovatiefonds uit van de kracht van de werkgever om een duurzame inclusieve arbeidsmarkt te realiseren. We moeten ze alleen een beetje helpen.

Samen leren en samen doen

De pilot van het Sociaal Innovatiefonds staat in het teken van samen leren en samen doen. Waarom is investeren in inclusiviteit zo lastig voor werkgevers? Welke barrières ervaren zij hierbij? En hoe kunnen we werkgevers hier het beste bij helpen? Gedurende de looptijd van de pilot zullen wij u regelmatig, onder andere via www.samenvoordeklant.nl en tijdens de praktijkdagen op de hoogte houden van de ontwikkelingen en de lessen die worden geleerd tijdens de pilot. 

Mocht u vragen hebben over de pilot Sociaal Innovatiefonds, neemt u dan contact op met de programmanager Rob Peelen (Social Finance NL) via rob.peelen@socfin.nl of 06-13491932.