Overslaan en naar de inhoud gaan

Invoering wetsvoorstel Breed Offensief uitgesteld

08 april 2021

Minister Koolmees (SZW) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer over het aangepaste tijdpad van het wetsvoorstel Breed Offensief. De minister streeft ernaar het wetsvoorstel Breed Offensief per 1 januari 2022 in te voeren. Doel van het wetsvoorstel is te bevorderen dat meer mensen uit de Participatiewet met een arbeidsbeperking aan het werk gaan en blijven.

Het wetsvoorstel is gereed voor plenaire behandeling, maar nadat het kabinet-Rutte III demissionair werd heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel niet in behandeling genomen en is de wetsbehandeling tot nader order uitgesteld. De beoogde invoeringsdatum van 1 juli 2021 is hierdoor niet haalbaar. Het streven is naar de invoeringsdatum van 1 januari 2022. Onder het voorbehoud dat beide Kamers het wetsvoorstel aannemen.

  • Voor de in het wetsvoorstel opgenomen vereenvoudigingen van de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) wordt de beoogde ingangsdatum opgeschoven naar 1 januari 2023. Vanwege de voor de uitvoering benodigde voorbereidingstijd om deze vereenvoudigingen te implementeren.
  • Het wetsvoorstel moet uiterlijk 1 oktober 2021 in het Staatsblad staan, om gemeenten voldoende voorbereidingstijd te geven. Wanneer dit niet haalbaar of wenselijk wordt geacht zal de inwerkingtreding verder opschuiven.

Lagere regelgeving al wel van kracht

Een aantal maatregelen uit de bredere agenda van Breed Offensief kan wel doorgaan, omdat zij op grond van de huidige wet bij lagere regelgeving kunnen worden vormgegeven.

  • Per 1 januari 2021 is het gewijzigde Besluit SUWI en de Regeling SUWI van kracht. Het doel van de wijzigingen is om de samenwerking tussen UWV en de gemeenten en de werkgeversdienstverlening in de arbeidsmarktregio’s te versterken.
  • Op dit moment wordt de uitvoering in gereedheid gebracht om de uniforme methode voor loonwaardebepaling in het kader van de Participatiewet en de Wet Wajong per 1 juli aanstaande te kunnen toepassen. Verder wordt de implementatie van het preferente werkproces loonkostensubsidie bij gemeenten voortgezet. Het Besluit loonkostensubsidie Participatiewet 2021 en de daarop aansluitende ministeriële regeling zijn op 8 maart 2020 gepubliceerd in de Staatscourant, met daarin een uniforme methode voor loonwaardebepaling.
  • Naar aanleiding van de aanvaarde motie Nijkerken-De Haan is in nauwe afstemming met gemeenten gewerkt aan een nieuwe wijze van financiering van de loonkostensubsidies. Streven is dat deze wijziging met ingang van 2022 kan worden ingevoerd.

Vereenvoudiging Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten

De afgelopen periode heeft het kabinet gewerkt aan een concept voor een wetsvoorstel voor de vereenvoudiging van de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten. Daarbij was de planning gericht op inwerkingtreding van het wetsvoorstel Wet banenafspraak per 1 januari 2022. In verband met de druk op de uitvoeringsorganisaties UWV en Belastingdienst vanwege de coronamaatregelen kon het wetsvoorstel Wet banenafspraak niet meer in 2020 aan de Tweede Kamer worden aangeboden en is de beoogde inwerkingtredingsdatum van 1 januari 2022 niet meer haalbaar.

Met het oog op de demissionaire status van het kabinet vindt de minister het niet gepast dit wetsvoorstel nog aan de Tweede Kamer aan te bieden. Het volgende kabinet zal een eigen afweging willen maken over een nieuwe vormgeving van de banenafspraak.

In de brief beschrijft de minister de praktische consequenties dat de vertraging van dit wetstraject heeft  voor de uitvoering van de quotumheffing op grond van de huidige wetgeving.

Lees hier de kamerbrief