Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamerbrief 'De Participatiewet in balans: uitkomsten beleidsanalyse'

28 juni 2022

Afschaffen van de kostendelersnorm en de vier weken wachttijd bij een bijstandsaanvraag voor jongeren tot 27 jaar, meer bijverdienmogelijkheden voor bijstandsontvangers en een ruimer giftenbeleid. Dat zijn een paar van de versoepelingen die minister Schouten voorstelt in de aanpak van de Participatiewet die zij 21 juni presenteerde aan de Tweede Kamer. In de afgelopen maanden is door verschillende partijen gewerkt aan een nieuw beleidsplan: Participatiewet in balans. 

Met dit plan wil minister Schouten de eerste stappen zetten om de balans weer terug te brengen door meer oog te hebben voor de mens achter de uitkering. Vertrouwen moet meer centraal komen te staan. De minister wil daarbij toewerken naar een Participatiewet:

  1. die eenvoudiger is en een toereikend bestaansminimum biedt;
  2. die mensen passende ondersteuning biedt om mee te doen in de samenleving (werk of – wanneer en zolang arbeidsinschakeling (nog) niet haalbaar is - een andere vorm van participatie);
  3. met rechten en verplichtingen die zinvol en begrijpelijk zijn en nageleefd kunnen worden door iedere uitkeringsgerechtigde waarbij wanneer de situatie daar om vraagt proportioneel gesanctioneerd kan worden.

In het rapport ‘Participatiewet in balans’ zijn verschillende beleidsopties voor zowel de korte als de langere termijn opgenomen. Menselijke maat, vertrouwen en vereenvoudiging zijn daarbij richtinggevende waarden geweest.