Overslaan en naar de inhoud gaan

Kansen voor praktijkleren met de praktijkverklaring in combinatie met werkfit en baancreatie

13 juli 2021

Praktijkleren met de praktijkverklaring kan beter worden ingepast in de dienstverlening voor arbeidstoeleiding door deze (integraler) te combineren met bestaande instrumenten voor baancreatie en met werkfittrajecten. Dat blijkt uit onderzoek van Onderzoeksbureau Andersson Elffers Felix (AEF) in opdracht van de Programmaraad.

Het onderzoek laat zien dat werkfittrajecten en praktijkleren met de praktijkverklaring veel ruimte bieden voor maatwerk. Integrale ontwikkeltrajecten kunnen worden ingezet om per kandidaat te bekijken wat nodig is voor een stap richting duurzaam werk. 

Probleem is nog wel dat er veel verschillende opvattingen zijn over zowel werkfittrajecten als praktijkleren met de praktijkverklaring. Dit leidt tot onduidelijkheid over de verschillen tussen beide instrumenten en over hoe deze goed kunnen worden ingezet. 

De onderzoekers van AEF hebben verder gekeken naar de relatie met de twee vormen van baancreatie: jobcarving en functiecreatie. 

Het voordeel van praktijkleren met de praktijkverklaring voor jobcarving is dat het inzichtelijk maakt wat een kandidaat kan en welke ontwikkelingsstappen de kandidaat kan en wil maken. Een functie kan hierdoor specifieker op het individu ingericht worden en tegelijkertijd concreet perspectief bieden op de verdere loopbaan. 

Het voordeel van Praktijkleren met de praktijkverklaring voor functiecreatie is dat het een taal en methode biedt om op grote schaal functies te creëren waar mensen uit een specifieke doelgroep zich naartoe kunnen ontwikkelen. Probleem is wel dat werkgevers vaak nog onvoldoende op de hoogte zijn van de mogelijkheden van praktijkleren met de praktijkverklaring en van de mogelijkheden van de doelgroep in het algemeen.

Zie voor meer informatie over de voordelen en knelpunten van het combineren van Praktijkleren met de praktijkverklaring met andere instrumenten het onderzoeksrapport ‘Maatwerk in de praktijk. Onderzoeken naar de combinatie tussen praktijkleren met de praktijkverklaring met werkfittrajecten en baancreatie’.  

Conclusies en tips

Wat arbeidsmarktregio’s kunnen doen om praktijkleren met de praktijkverklaring te combineren met werkfittrajecten en baancreatie? De Programmaraad heeft de belangrijkste conclusies en tips uit het onderzoek op een rij gezet.