Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe coronasteun kabinet: aanvullend sociaal pakket voor hulp bij baanverlies en schulden

31 augustus 2020

Op vrijdag 28 augustus heeft het kabinet een nieuw pakket aan maatregelen aangekondigd voor het ondersteunen van economie en arbeidsmarkt in de coronacrisis. Het kabinet heeft de Tweede Kamer hierover een brief gestuurd. Daarin stond, behalve onder meer een verlenging van Tozo, ook een aanvullend sociaal pakket voor hulp bij baanverlies en schulden. Met het aanvullend sociaal pakket wil het kabinet mensen helpen die hun werk kwijtraken, op zoek moeten naar een andere baan, kiezen voor ander werk met meer toekomstperspectief, tot economisch kwetsbare groepen behoren zoals jongeren en mensen in de banenafspraak of een hoog risico hebben op armoede en problematische schulden.

Werk

Het aanvullend sociaal pakket voorziet in middelen voor het verbeteren van dienstverlening en de oprichting van regionale mobiliteitsteams. Hierbij zijn UWV, gemeenten, werkgevers, sociale partners en beroepsonderwijs bij betrokken. Er komt extra financiële steun om mensen die via de banenafspraak een baan hebben en mensen die in SW-bedrijven werken hun baan te laten behouden. Voor dit stuk van het aanvullend sociaal pakket is € 650 miljoen beschikbaar.

Scholing

Er komt ook geld beschikbaar om mensen te helpen zichzelf bij te spijkeren of om te scholen naar ander werk. Voor sommige mensen is dat wenselijk om de veranderingen in het eigen werk bij te benen en voor anderen zal scholing noodzakelijk zijn om aan een andere baan te beginnen. De € 230 miljoen die hiervoor vanuit het aanvullend sociaal pakket beschikbaar is, wordt ingezet voor zaken als ontwikkeladviezen, cursussen om reken-, taal- en digitale vaardigheden te verbeteren, online scholing, scholingsbudget voor mensen die WW-ontvangen, praktijkleren in het mbo en intersectorale omscholing.

Jongeren

In een economische recessie neemt de jeugdwerkloosheid toe en komen meer jongeren bij gemeente en UWV terecht. Kwetsbare schoolverlaters hebben volgens het kabinet bovendien extra aandacht nodig. Voor het intensief begeleiden van deze groep naar vervolgonderwijs of werk komt vanuit het aanvullend sociaal pakket € 350 miljoen beschikbaar.

Schulden

Tot slot wil het kabinet mensen met problematische schulden extra ondersteunen. Het kabinet trekt hiervoor € 150 miljoen uit. Een expliciet onderdeel daarvan is het opzetten van een Waarborgfonds om problematische schulden van mensen sneller af te kunnen wikkelen.