Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwsflits Leerwerkfestival

17 mei 2022

Deelnemers afkomstig uit onderwijs en arbeidsmarkt, waren vanuit het hele land afgereisd naar het Leerwerkfestival in Amersfoort om samen te bouwen aan een krachtige leerwerkomgeving. Zodat er duurzame arbeidskansen ontstaan voor werkzoekenden en werkenden. De omstandigheden voor het Leerwerkfestival waren optimaal: een mooie locatie en zomerse temperaturen.

Van de workshops van vandaag heb ik geleerd dat het veel eenvoudiger kan dan dat we het nu aanpakken

Deelnemer Leerwerkfestival

Jos Sanders en José Cuperus, beiden lector aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen, onderstreepten in de gezamenlijke start van het festival het belang van blijven leren voor de werking van de arbeidsmarkt. Aan de hand van het model van de Krachtige Leerwerkomgeving kwamen de ruim 140 aanwezigen in beweging en werden regionale ervaringen gedeeld. Daarna ging het leren door in de 7 workshops die gingen over praktijkleren, jeugdwerkloosheid en leven lang ontwikkelen. 

Jongeren theatergroep SubSub kreeg na de pauze de zaal weer stil met een scene uit de voorstelling ONT-MOET. Waarin duidelijk werd gemaakt dat het doorbreken van het systeem waarin je zit belangrijk is voor verandering en verbinding, en tegelijkertijd maakten de acteurs Dion en Gift op een
indrukwekkende manier zichtbaar hoe moeilijk dit is. 

Na nog een workshopronde werd het festival gezamenlijk afgesloten. Waarbij het in regionale gesprekken ging over hoe de samenwerking onderwijs en arbeidsmarkt verder vormgegeven kan worden.

Binnenkort verschijnen het verslag en de presentaties van het festival online. Houd samenvoordeklant.nl in de gaten!

Het Leerwerkfestival werd georganiseerd door de Programmaraad, in samenwerking met SBB, Kennispunt LLO, Landelijk Team Leerwerkloketten en de ministeries van SZW en OCW.