Overslaan en naar de inhoud gaan

Personeel en een baan: dichterbij dan je denkt

14 april 2022

In het laatste kwartaal van vorig jaar was het voor werkgevers lastiger dan ooit om personeel te vinden. Zo was eind 2021 het aantal vacatures ten opzichte van het jaar daarvoor gestegen met 75%. Ook dit jaar en de komende jaren verwachten we een oplopend tekort aan werknemers. Gelukkig zien we ook dat meer mensen na het herstel van de coronacrisis een baan hebben gevonden, maar met de oplopende krapte is er meer nodig. We zien tegelijkertijd ook dat er veel mensen zijn, die graag willen werken maar de kans niet krijgen om de arbeidsmarkt op te komen. De ministers Van Gennip en Schouten van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) komen daarom met het actieplan ‘Dichterbij dan je denkt’. De inzet van het actieplan is: werkgevers sneller helpen aan personeel en werkzoekenden maximaal ondersteunen om op deze kansrijke arbeidsmarkt te komen. Kortom: betere matching van werkgevers met werkzoekenden!
 
Terwijl werkgevers orders moeten weigeren of hun bedrijf op sommige dagen sluiten, becijfert het CBS dat er nog steeds 1,2 miljoen mensen langs de kant van de arbeidsmarkt staan. Een deel van die mensen komt er ook op de huidige arbeidsmarkt niet tussen, zoals de 77.000 langdurig werklozen. Deels komt dat door de perceptie die werkgevers hebben van deze groep werkzoekenden. Werkgevers geven vaak aan dat zij het lastig vinden om met werkzoekenden met enige afstand tot de arbeidsmarkt in zee te gaan. Ook hebben ze niet altijd zicht op de talenten en vaardigheden van deze groep.

Bij mensen die al enige tijd langs de zijlijn staan, ontbreekt soms het zicht op hun eigen mogelijkheden, geloof in zichzelf om weer aan werk te komen maar ook persoonlijke belemmeringen spelen mee. Samen met alle partners in de arbeidsmarktregio’s wil het kabinet zich daarom extra inzetten om zowel werkgevers als werkzoekenden goed te informeren over de ondersteuning die voorhanden is om zo de mismatches te verkleinen en de werkkansen van mensen te vergroten. 

Inzet gericht op communicatie

Het actieplan ‘Dichterbij dan je denkt’ heeft het doel om nog in 2022 extra matches te realiseren van mensen uit het onbenut arbeidspotentieel op (parttime) werk of een leerwerktraject. Het actieplan zorgt ervoor dat de informatie aan werkgevers en werkzoekenden over de dienstverlening die zij in de eigen regio kunnen krijgen, wordt verbeterd. Met communicatie wordt ingezet op gedragsverandering bij werkgevers en werkzoekenden en zij worden uitgenodigd om elkaars wereld binnen te treden. Het actieplan sluit aan bij de bestaande regionale infrastructuur en initiatieven, zoals de WSP’s en RMT’s. SZW heeft dit plan in de afgelopen maanden samen ontwikkeld met gemeenten, VNG, Divosa, UWV, Cedris, SBB, MBO-raad, sociale partners, Start Foundation en de uitzendbranche. 

Het actieplan ‘Dichterbij dan je denkt’ kent concrete actielijnen

  • De activiteiten uit het actieplan worden ondersteund door een communicatiestrategie. Juist nu wil SZW een appel doen op zowel werkgevers als werkzoekenden om in actie te komen. Met de landelijke en de regionale communicatiestrategie worden werkgevers en werkzoekenden geactiveerd en geïnformeerd. Daarin vervullen de bestaande regionale infrastructuur en initiatieven, zoals de WSP’s en RMT’s, een spilfunctie. 
  • Voor werkgevers maakt het actieplan de vier wervingsroutes en het ondersteuningsaanbod inzichtelijk, zodat zij zich uitgenodigd voelen deze routes in te zetten: Open Hiring, innovatieve manieren van matching, leerwerktrajecten (waaronder praktijkleren in het mbo) en jobcarving/functiecreatie. Voor werkzoekenden maakt het actieplan eveneens het ondersteuningsaanbod om een baan te bemachtigen, inzichtelijk. Via de website die binnenkort zal worden gelanceerd worden werkgevers verwezen naar werkgeversservicepunten (wsp’s) en worden alle geïnteresseerde werkzoekenden verwezen naar het RMT in hun eigen regio voor werkzoekendendienstverlening
  • Daarnaast krijgen regiopartners de beschikking over een communicatietoolkit, die zij naar eigen behoefte kunnen inzetten ter ondersteuning van de communicatie in de regio of gemeenten.

Besteding middelen voor korte termijn aanpak van de krapte

In het kader van het actieplan 'Dichterbij dan je denkt' wordt op een aantal specifieke onderdelen een financiële impuls gegeven. Dit komt uit het budget van 40 mln. euro dat het vorige kabinet heeft vrijgemaakt voor de korte termijn aanpak van de krapte op de arbeidsmarkt

  • Zo wordt voor het intensiveren van de matching in de arbeidsmarktregio’s, een financiële impuls van € 500.000 per regio in 2022 beschikbaar gesteld (het beoogde instrument is een decentralisatie-uitkering). 
  • Een landelijk team gaat landelijk opererende werkgevers ondersteunen bij de matching. 
  • De bestaande trajecten die onderdeel zijn van de Werkagenda Verdere Integratie op de Arbeidsmarkt, gericht op het bevorderen van de arbeidsparticipatie van mensen met een migratieachtergrond, krijgen een extra financiële impuls van €800.000. 
  • Verder werkt SZW een subsidieregeling voor werkgevers uit die mensen aannemen via één van de vier wervingsroutes. Hierover volgt later meer informatie.  

De komende periode zijn de arbeidsmarktregio’s aan zet om, samen met alle relevante partners, eigen invulling te geven aan het actieplan. Zij worden gevraagd het actieplan te vertalen naar hun eigen regionale ambities en verder toe te spitsen op de eigen behoeften en regionale arbeidsmarktsituatie. Binnenkort wordt een brief naar de wethouders van de centrumgemeenten gestuurd met meer informatie over het actieplan en specifiek de oproep om mee te doen aan het actieplan door de regionale matching via de vier genoemde wervingsroutes een impuls te geven. Daarover gaat SZW ook graag met de regio’s in gesprek. 

Meer informatie

Voor meer informatie over het actieplan ‘Dichterbij dan je denkt’ kan contact op worden genomen met het ministerie van SZW, via e-mailadres dichterbijdanjedenkt@minszw.nl