Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Praktijkverklaringen ook voor werkenden’

17 juni 2020

De coronacrisis leidt ertoe dat er nu meer aandacht is voor het inzetten van praktijkverklaringen voor werkenden, zo werd duidelijk tijdens de eerste ‘Online Leercirkel Praktijkleren’ van de Programmaraad en SBB op 9 juni.

Wat precies de gevolgen zullen zijn van Covid-19 voor de praktijkverklaring, is nog moeilijk te zeggen. Enerzijds wordt de drive om voor mensen aan de slag te gaan groter, anderzijds zal het moeilijker worden plekken te vinden, aldus de deelnemers aan de Online Leercirkel. Ze waren het er wel over eens dat er ook belangstelling ontstaat voor het werken met praktijkverklaringen voor zittend personeel om hun inzetbaarheid te vergroten.

Ontwikkelen in het kader van NOW 2.0

Voor een deel gaat het om van-werk-naar-werk-trajecten: werknemers wiens baan gevaar loopt kunnen met een praktijkverklaring hun positie op de arbeidsmarkt verbeteren. Maar werkgevers die een beroep doen op regeling NOW 2.0, kunnen de rustige periode ook gebruiken om medewerkers aan praktijkverklaringen te helpen, zo opperden enkele deelnemers. NOW 2.0 voorziet immers in een inspanningsverplichting voor de werkgever om iets te doen aan om- en bijscholing van de werknemers.

De corona-beperkingen stelden de arbeidsmarktregio’s ook voor uitdagingen op de korte termijn. Een sector als de horeca – waar veel praktijkleren plaatsvindt – kwam vrijwel volledig stil te liggen. En in de zorg was er geen tijd voor andere zaken dan het primaire proces. De moeilijkheden om nog fysiek contact te hebben, bracht veel regio’s er wel toe de eigen processen onder de loep te nemen en te vereenvoudigen. Daarbij bleken zowel werkgevers als werknemers en het onderwijs opvallend flexibel, zo merkten verschillende deelnemers op.

Nieuwe beroepen

Als gevolg van de coronacrisis ontstaan er nieuwe beroepen die mogelijk geschikt zijn voor het werken aan praktijkverklaringen. Eén daarvan is het beroep van de regelaar, die mensen op een veilige manier door een gebouw loodst en de weg wijst. Ook moeten kantoren beter worden schoongemaakt. Bij de Rijksoverheid wordt bijvoorbeeld gewerkt aan toetsenbordreiniging.

Corona leidt ook tot zorgen, zo bleek tijdens de break-out-sessies van het event. Zo zijn werkgevers erg druk met het overeind houden van het bedrijven en hebben ze weinig tijd voor andere zaken. In Midden-Limburg bieden ze praktijkleren daarom ook aan als ondersteuning bij het inwerken. Wel komen er waarschijnlijk minder werkplekken beschikbaar, wat direct gevolgen heeft voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt

Leren in de praktijk

Praktijkleren is leren in de praktijk tijdens het werk met eventueel een theoretisch deel. Deze leervorm is geschikt voor werkenden en werkzoekenden die moeite hebben met leren in een klaslokaal. Die kunnen met praktijkverklaringen aantonen wat ze in hun mars hebben en zo hun positie op de arbeidsmarkt verbeteren. Voor de praktijkverklaringstrajecten werken arbeidsmarktregio’s samen met het mbo, dat al ervaring heeft met praktijkleren voor jongeren.

Voor de ministeries van SZW en OCW begeleidt de Programmaraad samen met SBB 24 regionale en drie landelijke pilots.

Leerzaam en inspirerend

Aan de Online Leercirkel Praktijkleren op 9 juni namen 84 mensen deel, afkomstig uit het onderwijs, UWV, gemeenten, sociaal werkbedrijven, leerwerkloketten uit het hele land. Het online-event, dat werd georganiseerd door de Programmaraad in samenwerking met SBB, is ervaren als informatief, leerzaam en inspirerend. 

Sms