Overslaan en naar de inhoud gaan

Samen werken aan wat werkt - het perspectief van de zorgverzekeraar

09 februari 2021

Het hebben van passend en betekenisvol werk heeft positieve effecten op de (psychische) gezondheid. Toch ervaren veel mensen met een psychische kwetsbaarheid een afstand tot de arbeidsmarkt. De Programmaraad ondersteunt arbeidsmarktregio’s met als doel de samenwerking tussen gemeenten, UWV en GGZ op dit thema te versterken. Ook zorgverzekeraars spelen in deze samenwerking een rol.

Arbeidsmarktregio’s ervaren dat de samenwerking met zorgverzekeraars in veel regio’s moeizaam op gang komt. Wat is hiervan de reden? Daarom is AEF gevraagd om in gesprek te gaan met zorgverzekeraars en inzicht te krijgen in de rol- en taakopvatting van zorgverzekeraars in regionale samenwerking rond het aan de slag helpen en houden van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Voor dit onderzoek heeft AEF gesproken met vertegenwoordigers van zes zorgverzekeraars en een medewerker van Zorgverzekeraars Nederland. Uit deze gesprekken haalden ze de volgende conclusies op: 

  • De zorgverzekeraar is (alleen) verantwoordelijk voor goede zorg. Zorgverzekeraars verstaan onder goede zorg een integrale kijk naar de mens, waarbij betekenisvolle dagbesteding of werk ook een belangrijke rol spelen. Hierin maken ze onderscheid tussen activering/perspectief bieden, wat ze onder goede zorg scharen, en toeleiding naar werk, wat ze zien als de verantwoordelijkheid van gemeente/UWV. Juist op dit raakvlak willen ze samenwerken.
  • De zorgverzekeraar kan lokaal/regionaal vooral een faciliterende rol spelen. Voor zichzelf zien onze gesprekspartners vooral een stimulerende, verbindende, kennis-delende en faciliterende rol in hun eigen regio’s.
  • Het contact met gemeenten en/of UWV is voor zorgverzekeraars vaak moeizaam. Onze gesprekspartners ervaren het contact met gemeenten en (in mindere mate) het UWV regelmatig als moeizaam, bijvoorbeeld omdat gemeenten toeleiding van mensen met ernstig psychiatrische aandoeningen niet als prioriteit zouden stellen.  
  • Schuiven met potjes geld is niet gewenst. Onze gesprekspartners zien dat betere toeleiding naar werk voor hen een financieel gunstig effect kan hebben, maar vinden lokaal schuiven met geld (als zorgverzekeraar gemeentelijke taken betalen) ongewenst.
  • Het Rijk kan meer ruimte creëren. Onze gesprekspartners vinden dat het Rijk verbetering kan brengen door als ministeries meer gezamenlijk de verantwoordelijkheid te nemen en financiële ruimte te creëren voor gemeenten.