Overslaan en naar de inhoud gaan

Simpel switchen: Wanneer herleeft het recht op Wajong?

22 februari 2023

Als je vanuit dagbesteding een stap zet naar (beschut) werk, maar dit toch teveel blijkt... kan diegene dan nog terug naar de Wajong? Deze vraag komt regelmatig binnen bij het project Simpel Switchen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid legt uit:

‘Met de Wet vereenvoudiging Wajong is de mogelijkheid voor herleven van het Wajong-recht aangepast. Zowel in de oWajong (art 3:21), de Wajong2010 (art. 2:17) als de Wajong2015 (art. 1a:10) is geregeld dat het recht op Wajong kan herleven tot de AOW-gerechtigde leeftijd. Dit geldt voor iedereen die een Wajongrecht heeft gehad en waarvoor dat recht op of na 1-1-2016 is komen te vervallen (art 8:10d).

Wajongers moeten herleving van de uitkering bij UWV aanvragen. UWV zal vervolgens beoordelen of zij tot de doelgroep Wajong behoren op basis van de beoordelingscriteria behorende bij hun oude regeling. Daarbij wordt niet meer gekeken of de verslechtering voortkomt uit dezelfde oorzaak als op grond waarvan zij eerder recht op Wajong hebben gekregen.

Bij herleving van het Wajong-recht komt iemand in zijn oude regeling terug. Daarbij is het met name van belang of iemand arbeidsvermogen heeft, dan wel duurzaam geen arbeidsvermogen heeft. De rechten, plichten en inkomensregelingen in de Wajong zijn voor deze categorieën met de Wet vereenvoudiging Wajong geharmoniseerd.’