Overslaan en naar de inhoud gaan

Stappenplan maakt ‘scholing via praktijkleren in het mbo’ behapbaar

15 juli 2021

Om professionals in de arbeidsmarktregio’s te ondersteunen bij het benutten van de mogelijkheden van bij- en omscholing via praktijkleren in het mbo, hebben de Programmaraad en Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB) een processtappenplan ontwikkeld met veel praktische informatie en uitleg. 

De publicatie is bedoeld voor professionals die spreken met kandidaten die ander werk zoeken en willen onderzoeken of praktijkleren in het mbo passend kan zijn; professionals die spreken met werkgevers die nieuwe medewerkers zoeken én professionals die werkgevers adviseren over om- en bijscholing van eigen medewerkers.

Directe aanleiding voor het ontwikkelen van het processtappenplan is de Tijdelijke regeling aanvullende crisisdienstverlening Covid-19, die in maart is gepubliceerd. Deze Tijdelijke regeling voorziet onder meer in budgetten voor verschillende soorten scholing en ontwikkeling, waaronder ‘scholing via praktijkleren in het mbo’. Doel is zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden. 

Bij deze ‘scholing via praktijkleren in het mbo’ gaat het altijd om een leerbaan, waarin het werken wordt gecombineerd met  het doen van een mbo-opleiding . Het gaat om een opleiding in de derde leerweg gericht op het halen van een mbo-diploma, mbo-certificaat of praktijkverklaring. De opleidingen kunnen worden uitgevoerd door roc’s, aoc’s en vakinstellingen én door private mbo-instellingen die beschikken over diploma-erkenning derde leerweg voor de betreffende mbo-opleiding. De leerbaan vindt plaats bij een erkend leerbedrijf.

Praktijkleren in het mbo is flexibel en past goed bij praktische ingestelde werkenden en werkzoekenden met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Voor werkgevers is het een manier om hun (toekomstige) werknemers te stimuleren om scholingsactiviteiten op te pakken en hun inzetbaarheid te verbreden.

Het procestappenplan telt zeven stappen:
Stap 1: Uitvraag wensen en mogelijkheden van de kandidaat
Stap 2: Zoeken van een leerbaan bij een werkgever
Stap 3: Bemiddeling naar een leerbaan
Stap 4: Afstemming met de mbo-instelling en inschrijving
Stap 5: Het vastleggen van afspraken in overeenkomsten
Stap 6: Uitvoering scholing via praktijkleren in het mbo
Stap 7: Van leerbaan naar een reguliere baan

Voor iedere stap zijn er naast een heldere uitleg, handige checklists en instrumenten en verwijzingen naar extra informatie. Het processtappenplan zal regelmatig worden geactualiseerd.