Overslaan en naar de inhoud gaan

Stappenplan voor het versimpelen van de overgang tussen uitkering en werk

09 december 2021

In het kader van Simpel switchen in de Participatieketen hebben Divosa en het ministerie van SZW het Stappenplan Simpel Switchen ontwikkeld. In het stappenplan staan praktische tips voor gemeenten om uit te vinden op welke momenten in de overgang naar werk of uitkering inwoners problemen ervaren. Aanvullend op het stappenplan is er een werkboek om de eigen gemeentelijke dienstverlening onder de loep te nemen.

 

 

Ik heb echt lekker gewerkt. Maar uiteindelijk kostte het me alleen maar geld. Ik had eerst een langdurigheidstoeslag, die ben ik kwijt. En die weken tussen salaris en uitkering, daar kon ik naar fluiten. Tussen mijn laatste salaris en mijn eerste uitkering zat uiteindelijk nét een paar weken te veel. Ik kwam in de bewindvoering terecht. Als iemand mij vooraf had verteld wat er zou gebeuren, was ik nooit aan het werk gegaan.

Ervaringsdeskundige Berry

Urgent

Het versimpelen van de overgang tussen uitkering en werk is urgent. In een flexibiliserende arbeidsmarkt zijn de banen die beschikbaar zijn voor uitkeringsgerechtigden vaak tijdelijk en parttime. Tijdens zestien Inspiratielabs on Tour van Simpel Switchen gingen veel gemeenten, sociale diensten en vernieuwers in het sociaal domein aan de slag met het oplossen van problemen die inwoners ervaren.

Veel deelnemers stelden de vraag waar ze in hun gemeenten dan mee moesten beginnen. Wat zou voor hen de eerste stap zijn? Het stappenplan voorziet in antwoorden.

Handreiking

Op dit moment wordt de handreiking 'simpel switchen van dagbesteding naar werk' door de Programmaraad geactualiseerd. Deze zal naar verwachting komende week worden gepubliceerd op samenvoordeklant.nl