Overslaan en naar de inhoud gaan

Terugblik themabijeenkomst Werkzoekenden

17 december 2020

Op 12 november jl. organiseerde de Programmaraad de digitale themabijeenkomst Werkzoekenden, waarin deelnemers van het Platform Arbeidsmarkt de gevolgen van de coronacrisis bespraken op drie thema's. De deelnemers wisselden o.a. aandachtspunten, tips en voorbeelden uit, wat is terug te lezen in drie themaverslagen: 

Waar gaat het om?

Werkzoekendendienstverlening; bestaande versus nieuwe doelgroepen
De verwachting is dat er door de coronacrisis veel nieuwe mensen in de WW en de bijstand zullen instromen. In de meeste arbeidsmarktregio’s valt de instroom tot nu toe mee. Of is dit de ‘stilte voor de storm’? En als straks nieuwe doelgroepen zich aandienen, hoe kunnen zij dan zo goed mogelijk worden begeleid?

Ondersteuning Heroriëntatie Zelfstandigen
In het derde steun- en herstelpakket vraagt het kabinet de arbeidsmarktregio’s om dienstverlening te ontwikkelen voor zelfstandigen die door corona in de problemen komen. Dit is een vervolg op de twee Tozo-regelingen. De verwachting is dat er zo’n 100.000 zelfstandigen behoefte hebben aan ondersteuning, veel meer dan de bestaande loketten aankunnen. Er moet dus iets extra’s worden georganiseerd.

Omscholing en bijscholing
In het derde Steun- en Herstelpakket wordt onder meer ingezet op om- en bijscholing. Het pakket richt zich op drie thema’s: praktijkleren, kwetsbare schoolverlaters en intersectorale scholing. Voor praktijkleren is € 63 miljoen beschikbaar; dit wordt via de centrumgemeenten verdeeld. Het bedrag is goed voor zo’n 20.000 leertrajecten. Gelet op het feit dat er slechts enkele honderden praktijkverklaringen en mbo-certificaten zijn uitgereikt, moet er dus fors worden opgeschaald.
Het is aan de arbeidsmarktregio’s om plannen te maken zodat het geld uit het steunpakket kan worden benut. Waar ga je beginnen? Hoe kom je tot versnelling van programma’s voor scholing?