Overslaan en naar de inhoud gaan

Voortgang aanpak Participatiewet en wetsvoorstel Breed Offensief

24 februari 2022

Minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) deelt in de kamerbrief van 21 februari 2022 de voortgang van het traject tot verbetering van de Participatiewet. Daarnaast wordt ingegaan op de stand van zaken van het wetsvoorstel Breed Offensief en op de reeds ingediende amendementen bij dit wetsvoorstel.

Traject tot verbetering van de Participatiewet

Minister Schouten geeft aan dit voorjaar een beleidsplan met de hoofdlijnen van een herziening van de Participatiewet naar de Tweede Kamer te sturen. Een indicatie van de oplossingsrichtingen waar Schouten aan denkt zijn aanpassingen van wetgeving, het inzetten op vakmanschap en het creëren van perspectief voor zoveel mogelijk mensen. Dit heeft mogelijk budgettaire consequenties en de aanpassingen moeten ook in dat licht nader gewogen worden.

Om waar mogelijk nu al aan de slag te gaan met verbeteringen, wil Schouten met gemeenten kijken naar bestaande mogelijkheden om gemeentelijke beleidsdoelen nu al binnen de kaders van de Participatiewet te realiseren.

Stand van zaken wetsvoorstel Breed Offensief

Het Wetsvoorstel breed offensief is op 13 februari 2020 bij de Tweede Kamer ingediend. Een deel van de maatregelen uit de brede agenda van Breed Offensief is inmiddels in lagere regelgeving gerealiseerd. Ook zijn na het controversieel verklaren van het wetsvoorstel twee maatregelen uit het wetsvoorstel overgeheveld naar de Verzamelwet 2022. Deze maatregelen betreffen het wegnemen van de knelpunten met de no-riskpolis en de harmonisering van de studietoeslag.

Het streven van Schouten is om op korte termijn het wetsvoorstel Breed Offensief te behandelen zodat praktische verbeterpunten uit het wetsvoorstel per 1 januari 2023 kunnen worden gerealiseerd.

De kamerbrief bevat een overzicht met maatregelen uit Breed Offensief die inmiddels zijn gerealiseerd en welke nog onderdeel uitmaken van het wetsvoorstel (pagina 10).

Voorgenomen nota van wijziging kostendelersnorm

In het coalitieakkoord heeft het kabinet aangekondigd dat de kostendelersnorm wordt gewijzigd zodat inwonende jongvolwassenen tot 27 jaar niet langer meetellen als kostendeler voor de uitkering van huisgenoten. De inwerkingtreding van deze wijziging is beoogd per 1 januari 2023