Overslaan en naar de inhoud gaan

HalloWerk legt rechtstreeks contact tussen werkgevers en kandidaten

Gepubliceerd op 30 april 2019

In de gemeenten Rotterdam en Den Haag kunnen werkzoekenden en werkgevers rechtstreeks met elkaar in contact komen, via het nieuwe matchingsplatform HalloWerk. Na een succesvolle pilot wordt het platform nu regionaal uitgerold.

In de gemeenten Rotterdam en Den Haag kunnen werkzoekenden en werkgevers rechtstreeks met elkaar in contact komen, via het nieuwe matchingsplatform HalloWerk. Na een succesvolle pilot wordt het platform nu regionaal uitgerold.

Met HalloWerk hebben uitvoerders niet zozeer de regie-, maar meer een coachende rol, legt projectleider Irma Vonk van de gemeente Rotterdam uit. “In de oude situatie zitten wij tussen de kandidaat en de vacature in. De intensiteit van begeleiding verschilt per locatie, maar de regierol ligt nu echt bij de werkzoekende en werkgever zelf. De kandidaat maakt zelf een profiel aan en beide partijen kunnen elkaar direct vinden.

Tips

  • Vergemakkelijk rechtstreeks contact.
  • ‘Zachte druk’ werkt. Informeer na een paar dagen eens waarom iemand bijvoorbeeld nog geen profiel heeft aangemaakt of niet ‘vindbaar’ is.
  • Kijk ook naar ‘secundaire’ eigenschappen zoals hobby’s en interesses. Iemand wiens opleiding en arbeidsverleden niet direct aansluiten op de arbeidsmarkt, kan altijd andere nuttige vaardigheden hebben.
  • Stel niet te hoge eisen voor werk dat in principe laagdrempelig is.
  • Kijk verder dan wat iemand zegt te willen.

Zelf een profiel aanmaken

HalloWerk werkt vanuit het principe van wederkerigheid. “Werkzoekenden kloppen bij ons aan en dan verwachten wij dat ze zelf ook aan de slag gaan en binnen veertien dagen een profiel op HalloWerk aanmaken.” Kandidaten die dat na drie dagen nog niet hebben gedaan, krijgen een telefoontje of de gemeente ze ergens mee kan helpen; 95 procent van de kandidaten heeft na twee weken – zelf of met hulp – inderdaad een profiel.

Werkzoekenden kunnen zelf aangeven of ze vindbaar zijn voor werkgevers. “Vanuit de Participatiewet mogen we mensen verplichten vindbaar te zijn. Maar in plaats daarvan kiezen we ervoor te vragen waaróm ze niet zichtbaar willen zijn”, zegt Vonk. Ook zonder verplichting zegt 97 procent van de kandidaten graag gevonden te willen worden. “En anderen hebben vaak een goede reden om niet zichtbaar te zijn, bijvoorbeeld omdat ze al sollicitaties hebben lopen.”

Hobby’s en interesses

Het project is in januari 2018 gestart en wordt langzaam uitgebouwd. Inmiddels zijn er ruim 2.000 profielen aangemaakt - dat aantal groeit elke dag - en hebben 300 kandidaten via HalloWerk een baan gevonden. “Daar zit ook een aantal interessante, verrassende matches tussen”, vertelt Vonk. Dat komt doordat werkgevers kandidaten niet alleen kunnen selecteren op opleiding en werkervaring, maar ook op ‘secundaire’ kenmerken zoals hobby’s en interesses. “Vaak is het even geleden dat iemand gewerkt heeft en sluiten opleiding en ervaring niet goed meer aan op de arbeidsmarkt. Als ze daarmee werk konden vinden, zouden ze niet bij ons komen. Begin je meteen weer over ervaring, dan creëer je vaak een negatieve flow die demotiverend werkt. Wij denken in het bieden van kansen en mogelijkheden. 

een persoon in een veiligheidspak die voor een gebouw staat

Richard Salas van uitzendbureau Binck Werk maakt sinds maart 2018 gebruik van HalloWerk. Hij ervaart de voordelen van het rechtstreeks contact kunnen opnemen met kandidaten. “Ik kijk eigenlijk nooit naar iemands cv.” Door de aard van het werk – Binck Werk is gespecialiseerd in bouw en verkeer – heeft Salas veel te maken met mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. “Ik bied iedereen een kans, ook al heeft die fouten gemaakt. En het mooie van HalloWerk is dat ik mensen kan benaderen die zelf niet wisten dat ze bijvoorbeeld verkeersregelaar of opruimer in de bouw wilden worden. Ik kijk naar de kansen die ik iemand kan bieden die nu aan de slag wil. Daarna kunnen we zien of iemand kan doorgroeien en of we opleidingen kunnen aanbieden.”

Salas vertelt over een 18-jarige jongen die zich via HalloWerk bij hem aangemeld heeft. “Die begon in de bouw, maar het werk en de werktijden lagen hem toch niet. Toen hebben we hem een cursus tramveiligheid aangeboden en nu werkt hij bij vervoersbedrijf HTM. Of iemand die zelf niet wist dat hij verkeersregelaar kon worden, maar dat nu met veel plezier doet. Iedereen met een fiets of rijbewijs  – wij hebben leenauto’s - om op zijn werk te komen, is in principe geschikt. Maar zulke mensen moet je wel eerst weten te vinden, en zij ons.”

Hallowerk brengt transparantie

“Rechtstreeks contact is niet alleen plezierig voor werkgevers en kandidaten, maar ook voor medewerkers van een gemeente of werkgeversservicepunt”, zegt Vonk. “Want HalloWerk brengt transparantie in het bestand. Ze zien meteen wat voor mensen ze hebben.”

Dit jaar wordt HalloWerk verder uitgerold in de arbeidsmarktregio’s Haaglanden en Rijnmond. Vonk: “We willen naar 5.000 profielen in elke stad.” Ook met randgemeenten in de regio zijn er gesprekken. Buiten de regio heeft gemeente Amsterdam interesse getoond. Zij zitten in de projectplan-fase. Ook UWV zegt positief te staan tegenover deelname aan HalloWerk, maar wil eerst een impact-analyse uitvoeren.

HalloWerk Is een initiatief van de gemeenten Rotterdam en Den Haag.