Overslaan en naar de inhoud gaan

Met de bus bij de werkgevers langs in Amersfoort

Gepubliceerd op 28 oktober 2020

Met een rode oldtimer VW-bus langs werkgevers in de regio. Op deze originele manier gingen de medewerkers van het WSP regio Amersfoort letterlijk “de boer op”. En met resultaat. Bijna 50 bedrijven meldden nieuwe vacatures, 8 mensen zijn inmiddels aangenomen. 

Het idee voor de bustour ontstond begin dit jaar, vertelt Rosa Bouwman, verbindingsofficier Perspectief op Werk UWV enthousiast. Een van de belangrijke pijlers van het programma, bedoeld om mensen met een afstand naar werk te begeleiden, is juist het verbeteren van de dienstverlening richting werkgevers. “Op allerlei manieren proberen we werkgevers al te bereiken. We organiseren vaak evenementen, maar we zagen daar toch vooral de bekende gezichten.”

Dat moest anders. “Als de werkgever niet naar ons komt, dan gaan wij naar hen toe”, stelt Bouwman. Met een bus. “Iedereen was meteen enthousiast”, vult collega Jantine van den Burg-Buitenhuis van communicatie aan. Het belangrijkste doel van de bustour? “We wilden vooral op een laagdrempelige manier kennis maken, zodat werkgevers weten wie zijn en ons weten te vinden.”

 

Tips

  • Een goede voorbereiding is het halve werk. Breng de bedrijventerreinen in de regio goed in kaart. Wat is een geschikte locatie voor de bus?
  • Maak voorafgaand afspraken met werkgevers, in de bus of op kantoor.
  • Zorg voor publiciteit, ook op social media, rondom de bustour. Deel de opbrengsten.

Onbekendheid met de dienstverlening

Veel bedrijven hebben wel eens gehoord van het WerkgeversServicePunt, zegt Bouwman. “Maar wat onze dienstverlening precies inhoudt? Ze hebben vaak geen idee. Als we rondbellen, krijgen we vaak te horen: Oh maar we hebben geen behoefte aan een uitzendbureau.”

Bouwman en haar collega’s hebben veel tijd gestopt in de voorbereiding van de bustour. De bedrijventerreinen in de zeven gemeenten werden in kaart gebracht, de verschillende werkgevers en sectoren geïnventariseerd. 

Verscherpte maatregelen

Even leken de richtlijnen rondom corona deze zomer roet in het eten te gooien. Van den Burg: “Maar na de zomer hebben we besloten om de bustour – uiteraard rekening houdend met alle richtlijnen van het RIVM – toch door te laten gaan. Telefonisch hebben we onze komst met de bus aangekondigd en met veel ondernemers meteen een afspraak gemaakt. Daar stonden ze zeker voor open.” In september ging de rode bus – vijf dagen lang – op pad. De zesde dag is, in aanloop naar de verscherpte maatregelen, geannuleerd.

De bus vertrok elk dagdeel naar een andere locatie binnen de arbeidsmarktregio. Zo konden werkgevers uit elke gemeente naar de bus toekomen. Vanaf de bus vertrokken accountmanagers in tweetallen het industrieterrein op om bedrijven binnen te stappen.

WSP bustour regio Amersfoort

130 mensen van personeelszaken gesproken

In totaal werden 56 werkgevers, waar vooraf al een afspraak mee was gemaakt door accountmanagers van het WSP, bezocht. Bij 130 bedrijven waar ze spontaan naar binnen stapten, is met iemand van personeelszaken gesproken en bij bijna 140 bedrijven werd een folderpakket afgegeven. Van den Burg: “In totaal hebben bijna vijftig bedrijven een of meer vacatures gemeld en inmiddels zijn er al acht mensen bij verschillend bedrijven aangenomen. Dat is toch een mooi resultaat.” Bouwman:  “Deze outreachende aanpak werd echt gewaardeerd door werkgevers en ook - zo hoorden we regelmatig terug - niet verwacht van een overheidsinstelling. Ik zou het andere arbeidsmarktregio’s ook zeker aanraden.” Het initiatief heeft inmiddels ook de aandacht van andere regio’s getrokken.  

De bustour leverde verrassende ontmoetingen op, vertelt Bouwman.  “We reden ergens op de weg naar Woudenberg langs een kasteeltje, we draaien even uit nieuwsgierigheid de oprit op en daar bleek zich net een nieuw bedrijf te hebben gevestigd. De HR-manager was aanwezig en ontving ons met open armen. Het bedrijf bleek ook nog met een openstaande vacature te zitten. Vorige week is iemand uit ons bestand daar aangenomen.” 

Een ander bedrijf was hard op zoek naar een geschikte IT-er. “We hebben deze werkgever gewezen op de mogelijkheden om iemand met autisme aan te nemen. Daar had ze nog nooit bij stil gestaan, terwijl we uit ervaring weten dat dat een hele goede match kan zijn.”

Niet alleen de werkgevers, ook de accountmanagers van het WSP zelf waren volgens Bouwman erg enthousiast over de nieuwe werkwijze. “Ook zij missen – zoals velen tijdens corona – het echte menselijk contact.”

Overstap naar andere sector

Niet op alle bedrijven hing overigens een vrolijke stemming. Sommige werkgevers worden hard getroffen door de gevolgen van corona. “Er was één bedrijf waar een mevrouw ons met tranen in de ogen ontving. Ze zagen de opdrachten enorm teruglopen en moesten juist veel medewerkers, die soms al jaren in dienst waren, ontslaan. We hebben toen gelukkig ook kunnen vertellen over onze dienstverlening. Het WSP helpt juist mensen die nu hun baan verliezen bij de overstap naar ander werk. In sommige sectoren zitten ze wel om mensen te springen. Uitgangspunt is toch dat mensen niet thuis komen te zitten.”

Het is zeker niet de laatste keer dat de rode bus op pad is geweest, zeggen Bouwman en Van den Burg. Ook de gemeenten reageerden erg enthousiast op het initiatief. “Op een aantal plaatsen bezocht ook de wethouder de bus en dat werd dan ook weer gedeeld op social media. Op verschillende manieren hebben we zo aandacht gegenereerd voor het WSP. Dit is echt voor herhaling vatbaar.”