Overslaan en naar de inhoud gaan

Scholingsvouchers voor Achterhoekers zonder toegang tot scholing

Gepubliceerd op 29 oktober 2020

De start van het Achterhoek Fonds voor Talentontwikkeling (AFT) in november 2020 komt precies op het goede moment: midden in de coronacrisis en bij een stijgende werkloosheid. Het fonds geeft werknemers, werkzoekenden en zzp’ers die geen toegang tot scholing hebben, de kans om her- of bij te scholen in sectoren waar werk is.

Tips

  • Kijk of de door de kandidaat gewenste opleiding voorkomt op de regionale lijst kansrijke beroepen van het UWV, aangevuld met de informatie van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs (SBB) en de O&O-fondsen. 
  • Staat de opleiding daar niet op, zoek dan een geschikt scholingstraject met toegevoegde waarde voor zowel aanvrager als (toekomstige) werkgever/sector.
  • Ontwikkel in samenwerking met SBB een overzicht van het opleidingsaanbod (zowel regionaal als landelijk) en de bestaande financieringsbronnen. 
  • Deel de ervaringen van zowel de aanvragers als de werkgevers/sectoren met het reguliere onderwijs dan wel andere scholingsaanbieders. 
  • Maak naast regulier onderwijs gebruik van andere scholing. Soms kunnen private opleiders flexibeler of beter inspelen op de behoefte. Uiteindelijk komt dat de arbeidsmobiliteit en -flexibiliteit ten goede. 
  • Zorg dat de loopbaanadviseurs van het Leerwerkloket goed op de hoogte zijn van de situatie op de arbeidsmarkt, het opleidingsaanbod, de voorliggende voorzieningen en loopbaantesten. Maak zo mogelijk gebruik van de kennis van het Werkgeversservicepunt (WSP), financial engineers en subsidieloketten.

Het doel: iedereen de kans geven om zich te blijven ontwikkelen

Het fonds is onderdeel van de sectoroverstijgende aanpak van de arbeidsmarktregio Achterhoek om een Leven Lang Ontwikkelen te stimuleren. “Er was al langer een mismatch tussen vraag en aanbod op de regionale arbeidsmarkt, maar door de coronacrisis is dat probleem nog versterkt”, meldt Ellen Radstake, adviseur Participatiewet bij de gemeente Doetinchem. “Het AFT gaat dit probleem helpen aanpakken.” De Achterhoek heeft zich daarbij laten inspireren door het voorbeeld van het Twente Fonds voor Vakmanschap.

Het doel is om alle werkenden en werkzoekenden de kans te geven om zich te blijven ontwikkelen. “In sectoren als de administratieve sector, de horeca en de evenementensector zitten veel mensen werkloos thuis. Het zou mooi zijn als zij aan de slag kunnen in sectoren waar juist mensen nodig zijn, zoals de handel, transport, techniek, ICT en zorg. Dat betekent vaak wel dat mensen zich moeten laten omscholen of bijscholen. Het punt is dat niet iedereen daar de mogelijkheden en middelen voor heeft. Zeker niet in laagbetaalde functies. Daarom hebben we dit fonds bedacht.”

Het AFT is bedoeld voor die mensen die hun vak willen bijhouden of juist willen overstappen naar een ander vakgebied, maar zelf moeilijk toegang hebben tot het bestaande scholingsaanbod. Bijvoorbeeld omdat ze zzp’er zijn of omdat hun werkgever die mogelijkheden niet biedt. Zij kunnen een scholingsvoucher aanvragen. De training, cursus of opleiding die ze willen volgen, moet dan wel relevant zijn voor de arbeidsmarkt. Radstake “Er moet echt perspectief op werk in zitten.”

De werkwijze: advies, ondersteuning en vouchers

De hele arbeidsmarktregio werkt in dit fonds samen: acht gemeenten, het UWV, VNO-NCW en ook de Achterhoekse onderwijsinstellingen. Het AFT wordt ondergebracht bij het Leerwerkloket. Iedere inwoner uit de Achterhoek kan zich hier melden voor een oriënterend gesprek in het kader van een Leven Lang Ontwikkelen. In dat gesprek krijgen mensen algemene informatie over de mogelijkheden om scholing te volgen. Als dat van toepassing is komt ook het nieuwe Fonds voor Talentontwikkeling aan de orde. Radstake: “Er zijn bijvoorbeeld technische opleidingen die goede kans op een baan bieden, maar waar een stevig prijskaartje aan zit.”

Het Leerwerkloket Achterhoek geeft mensen advies en ondersteuning als ze een scholingsaanvraag willen doen bij het fonds. Het loket volgt mensen die een voucher krijgen tot ze hun opleiding hebben afgerond. In het businessplan (zie bijlage) wordt uitgegaan van een gemiddeld bedrag van € 2.000 per aanvraag. Daarnaast wordt gekeken of werkgevers en O&O-fondsen een bijdrage kunnen leveren.

Het resultaat: een boost voor de leercultuur

Het fonds bevat 4 miljoen euro voor de komende vier jaar. Daar dragen zowel overheid, onderwijs als ondernemers aan bij. Radstake: “We hopen met dit fonds de leercultuur in de regio een boost te geven. Dat doen we overigens ook op andere manieren. Binnenkort komt er ook een Jongerenloket, waarbij we inzetten op werk-naar-werk-trajecten, omscholing en het beschikbaar maken en houden van stages en leerbanen. We zien dat juist jongeren als gevolg van de coronamaatregelen grote moeilijkheden ondervinden bij het vinden van een baan, stageplek, werkervaringsplek of opleiding.”
Waar de arbeidsmarktregio naar toe wil, is dat het heel normaal wordt dat mensen zich tijdens hun loopbaan blijven om-, her- of bijscholen. Radstake: “Werkgevers hebben daar een belangrijke taak in. Zij moeten energie, geld en tijd steken in de scholing van werknemers. Als het om uitkeringsgerechtigden gaat, ligt die taak bij gemeenten en UWV. Het AFT richt zich op die inwoners die buiten de boot vallen, omdat zij zzp’er zijn of in hun baan niet de kans krijgen om scholing te volgen. We gaan de komende vier jaar kijken wat we met en voor deze groep kunnen bereiken.” 

Een Fonds voor Talentontwikkeling is een waardevolle toevoeging:

  • Als er geen voorliggende voorziening beschikbaar is. Er is dus geen werkgever, O&O-fonds, uitkeringsinstantie of arbeidsmarktproject die de scholing betaalt.
  • Als de scholing arbeidsmarktrelevant is en de arbeidsmarktpositie vergroot.