Overslaan en naar de inhoud gaan

Strakke samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven is juist nú cruciaal

Gepubliceerd op 15 oktober 2020

De alliantie ‘Samen werken voor werk’ probeert ook tijdens de coronacrisis mensen zoveel mogelijk aan het werk te krijgen en te houden. Hechte publiek-private samenwerking is daarbij cruciaal.

De vraag naar personeel in sectoren als zorg, logistiek en land- en tuinbouw wordt steeds groter en urgenter, terwijl het onbenut arbeidspotentieel in andere sectoren toeneemt door ontslagen en mismatches. De alliantie ‘Samen werken voor werk’ doet een oproep om nu de handen ineen te slaan voor maximale arbeidsparticipatie. Juist nu zijn adequate maatwerktrajecten en omscholingstrajecten hard en snel nodig om de vraag en het aanbod op elkaar afgestemd te krijgen. Samenwerking is belangrijker dan ooit. 
 

Tips

  • Zorg juist nu dat vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in jouw regio goed in beeld zijn. Als er kansen liggen, is dat vooral in de flexibele schil
  • Maak heldere afspraken en verdiep je in elkaar
  • Kijk naar talenten, niet naar cv
  • Samenwerken betekent durven en gewoon beginnen, tijdens de uitvoering kun je bijstellen.
  • Blijf flexibel. Flexibiliteit tijdens de uitvoering is ook belangrijk om maatwerk te kunnen bieden. 

Het publieke domein kan het niet alleen

“In een half jaar tijd zijn we van een hele krappe arbeidsmarkt naar snel stijgende werkloosheid gegaan”, zegt Femke Kooijman, Beleidsadviseur Arbeidsmarkt en Onderzoek bij de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU), een van de vier leden van de alliantie. “Het publieke domein kan het niet alleen bolwerken om ál die mensen te spreken, te leren kennen en genoeg aandacht te geven. De urgentie voor publiek-private samenwerking – waar wij ons al jaren voor inzetten – wordt steeds groter.”

De leden van de alliantie kijken continu wat ze in samenwerking met publieke organisaties kunnen doen. De aangesloten brancheorganisaties geven bijvoorbeeld webinars en (online) sessies over wat er speelt op de regionale arbeidsmarkt. De alliantie faciliteert overleg en samenwerking. 

Regionale samenwerking

De alliantie is drie jaar geleden al gestart. “De leden van de vier brancheorganisaties merkten dat er steeds meer raakvlakken kwamen tussen wat ze deden. Ze werken allemaal aan begeleiding ‘van bank naar baan’”, vertelt Sharon Peters, projectmanager bij Organisatie voor Vitalititeit, Activering en Loopbaan (OVAL), één van de andere alliantie-leden. “

“Een jaar geleden stonden er ook een miljoen mensen aan de kant”, zegt Kooijman. Peters: “Toen organiseerden we zulke dingen ook al. Maar nu is er meer urgentie. De kwetsbaarheid van mensen in een moeilijke arbeidsmarktpositie is alleen maar toegenomen nu stageplekken en ontwikkeltrajecten wegvallen. We zijn op zoek naar mogelijkheden. Die vinden we door regionale samenwerking.”

‘Coronamobiliteitscentrum’ Rijnmond Werkt Door

Zo loopt in Zwolle het succesvolle pilotproject ‘Senioren: werknemers met een zilveren randje’ waarin 56-plussers duurzaam naar werk worden begeleid. En in de regio Rijnmond werd al in april het ‘coronamobiliteitscentrum’ Rijnmond Werkt Door gelanceerd, met als doel mensen in de logistiek zoveel mogelijk aan het werk te houden. De eerste maand al kreeg Rijnmond Werkt Door vragen van ruim tachtig organisaties. Daarnaast was er afstemming met tien organisaties waar extra personeel nodig was en veertien waar tijdelijk minder mensen nodig waren.

Sneller aan de slag

“Het zijn niet altijd vanzelfsprekende overstappen, maar er is vaak wel overlap tussen ervaring en vaardigheden”, zegt Kooijman. Denk bijvoorbeeld aan het omscholen van werkloos geworden stewardessen om tekorten in de zorg op te vullen. “Daar zijn ze niet voor opgeleid, maar het zijn wel allebei dienstverlenende beroepen.” De alliantie probeert werkzoekenden te prikkelen om de overstap te overwegen en tegelijkertijd de sectoren klaar te stomen. Kooijman: “Door krachten en kennis van alle landelijke en regionale spelers te bundelen om goed in beeld te krijgen hoe het in elke regio zit met tekorten en overschotten, kan iedereen sneller aan de slag.”
Maar, zegt Peters, “uiteindelijk moeten onze leden, de gemeenten en het UWV het zelf doen..”

De alliantie Samen werken voor werk bestaat uit vier koepelorganisaties die actief zijn in het hart van de arbeidsmarkt: ABU, Cedris, NRTO en OVAL. Samen hebben zij een landelijk en regionaal dekkend netwerk van duizenden dienstverleners op het gebied van arbeidsbemiddeling, inzetbaarheid, scholing en begeleiding van werkzoekenden.