Overslaan en naar de inhoud gaan

Weten wat je gaat verdienen dankzij de Uitkeringnaarwerk-berekenaar van het Nibud

Gepubliceerd op 15 oktober 2020

Wat gebeurt er met mijn inkomen als ik een baan aanvaard? Wat gebeurt er dan met mijn toeslagen? Het Nibud heeft de Uitkeringnaarwerk-berekenaar ontwikkeld die inzichtelijk maakt of iemand er op vooruit of juist achteruit gaat als hij of zij aan het werk gaat. Het liefst samen met de professional in te vullen.

Wat gebeurt er met mijn inkomen als ik een baan aanvaard? Wat gebeurt er dan met mijn toeslagen? Het Nibud heeft de Uitkeringnaarwerk-berekenaar ontwikkeld die inzichtelijk maakt of iemand er op vooruit of juist achteruit gaat als hij of zij aan het werk gaat. Het liefst samen met de professional in te vullen.

Mensen met een uitkering of met een beperkt aantal uren werk per maand, zijn soms bang om een baan te aanvaarden. De huurtoeslag en kindgebonden budget gaan misschien naar beneden en moet je niet meer belasting betalen waardoor je per saldo nog minder overhoudt? Om de financiële consequenties van zo’n stap te kunnen voorrekenen heeft het Nibud de Uitkeringnaarwerk-berekenaar ontwikkeld.

De tool geeft antwoord op vragen als: hoeveel gaat iemand met een bijstandsuitkering erop vooruit als hij of zij gaat werken? Wat gebeurt er met de arbeidsongeschiktheidsuitkering als iemand meer uren gaat werken? Wat gebeurt er dan met de toeslagen? En welke stappen moet iemand nemen om ervoor te zorgen dat hij of zij niet te veel uitkeringen of toeslagen ontvangt, die later misschien terugbetaald moeten worden? Doel is obstakels weg te nemen die te maken hebben met angst voor inkomensverandering.

Tips

  • Gebruik de tool zo vaak je wil, maar geef het overzichtje niet klakkeloos mee aan de mensen die het betreft maar licht de uitkomst toe.
  • Besef dat de wet- en regelgeving zeer complex is en de tool daardoor geen 100% zekerheid kan geven.

Het liefst samen met een professional invullen?

Iedereen kan de tool invullen. Maar Cora van Horssen, hoofd Kennisteam van het Nibud, raadt aan de tool samen met een professional in te vullen. “De regelgeving is heel ingewikkeld. Iemand die goed op de hoogte is komt er misschien zelf wel uit. Maar voor anderen is het goed als er een professional meekijkt. Die kan ook samen met jou nog even de checklist doorlopen voor dingen die geregeld moeten worden, zoals het aanvragen of stopzetten van regelingen.

Om precies diezelfde reden biedt de tool niet voor iedere denkbare situatie een uitkomst.  Het Nederlandse sociaal stelsel met zoveel regelingen met zoveel uitzonderingen is te complex om dat in een tool te vatten. Voor de meest voorkomende situaties en overgangen geeft de Uitkeringnaarwerk- berekenaar wel aan wat mensen erop vooruit of achteruit gaan als ze gaan werken.” 

Daarnaast is de Uitkeringnaarwerk-berekenaar gekoppeld aan de tool Bereken uw recht van Stimulansz en het Nibud. Op die manier kunnen mensen zien of zij mogelijk recht hebben op allerlei lokale tegemoetkomingen. Hiervoor moet de gemeente waar mensen wonen wel zijn aangesloten bij Bereken uw Recht. 

Eerste ervaringen

De Uitkeringnaarwerk-berekenaar past volgens Van Horssen prima in de missie van het Nibud, namelijk mensen grip op hun geld geven. Uit de eerste ervaringen valt op te maken dat de tool meestal volledig wordt ingevuld. Mensen zien er dus het nut van in. De tool is bij veel gemeenten bekend onder de werktitel ‘Combinatietool’. In juni 2020 is de tool gelanceerd als Uitkeringnaarwerk-berekenaar, zodat meteen duidelijk is wat je er mee kan. “Het is nu een kwestie om te werken aan de bekendheid ervan zodat veel mensen er gebruik van gaan maken.”

Voor onderhoud van de tool wordt gezorgd. “Zo zullen wijzigingen in hoogtes van toeslagen of uitkeringen, maar ook veranderingen in wetgeving verwerkt worden. En op basis van de vragen van gebruikers kijken we waar de tool nog beter kan.”

Veelgestelde vragen

Werkt de Uitkeringnaarwerk-berekenaar op alle browsers?
De tool werkt op alle gangbare browsers, maar niet met verouderde browsers als Explorer.

Naast landelijke regelingen zijn er ook gemeente-specifieke ondersteuningsregelingen. Zijn die in de tool meegenomen?
Deels. Veel gemeenten zijn aangesloten bij Bereken Uw Recht van Stimulansz en Nibud, waarin de lokale inkomensondersteuningsmaatregelen zijn opgenomen. Gemeenten die aangesloten zijn bij Bereken uw Recht kunnen zien of iemand op basis van het inkomen in aanmerking komt voor lokale inkomensondersteunende regelingen.

Is de tool te gebruiken voor mensen met een WW-uitkering?
Nee. De tool werkt voor mensen met een bijstands- of een arbeidsongeschiktheidsuitkering. 

Kun je ook berekenen wat er gebeurt als iemand een stap terug doet?
Ja. Je kunt in de tool ook invullen dat je minder gaat werken.

Zijn eventuele reiskosten meegenomen?
Nee. We nemen reiskosten niet mee, omdat de kosten en eventuele vergoedingen sterk individueel kunnen verschillen. Ook hier lig een rol voor de professional om dit te achterhalen en aan zijn cliënt uit te leggen.

Berekent de tool alleen de financiële gevolgen voor degene die gaat werken of ook voor zijn gezin?
De tool berekent de gevolgen voor het hele huishouden.