Overslaan en naar de inhoud gaan

Jobcoach gemeente

Jobcoaching wordt ingezet om ervoor te zorgen dat de werknemer zo volledig mogelijk kan functioneren op de werkplek. Doel is dat de uitvoering van het werk zo zelfstandig en productief mogelijk gebeurt. Dit gaat verder dan de normale inwerkperiode. De gemeente koopt jobcoachbegeleiding in bij een jobcoachorganisatie

Wat is een jobcoach?

Een jobcoach ondersteunt de werknemer op de werkplek. Dit kan door de persoon te begeleiden op de werkvloer en/of met een persoonlijk trainings- of inwerkprogramma. De begeleiding van de jobcoach moet ervoor zorgen dat de werknemer duurzaam en optimaal kan functioneren op de werkplek en dat de uitvoering van het werk zo zelfstandig en productief mogelijk gebeurt. De jobcoach richt zich niet alleen op direct op werk gerelateerde onderwerpen, maar ook op levensgebieden die indirect van invloed kunnen zijn op het werk. Alle activiteiten van de jobcoach zijn nodig en aanvullend op een regulier inwerktraject.

Jobcoaching is bedoeld voor de werknemer, maar waar nodig kunnen ook de werkgever en/of collega’s ondersteund worden om zo goed mogelijk met de werknemer om te gaan.

Jobcoach en interne werkbegeleider 

Een jobcoach is een erkende deskundige die methodische ondersteuning biedt op de werkplek, aan mensen met een arbeidsbeperking én aan de werkgever. De gemeente kan een eigen jobcoach inzetten of een gespecialiseerde jobcoach inhuren en die bij een werkgever inzetten. Het is ook mogelijk dat de werkgever een jobcoach inhuurt. Deze jobcoaches worden als externe jobcoach aangeduid. Het is tevens mogelijk dat de werkgever een eigen interne jobcoach in dienst heeft.

Met name bij grotere werkgevers die meer mensen met een beperking in dienst hebben is dit het geval. In het algemeen geldt dat bij complexere beperkingen een meer gespecialiseerde jobcoach beschikbaar moet zijn. De persoonlijke begeleiding kan ook bestaan uit begeleiding door een directe collega bij de dagelijkse werkzaamheden. Deze collega’s zijn geen jobcoaches, maar zijn wel personen die persoonlijke ondersteuning op de werkvloer verlenen. Zij hebben bijvoorbeeld een zogenoemde ‘Harrie Helpt-training’ gevolgd. Hiermee kunnen collega’s als interne werkbegeleiders worden opgeleid. Zo nodig kan een combinatie van een jobcoach en een interne werkbegeleider worden gefaciliteerd

Duur en intensiteit van de ondersteuning 

Elke gemeente heeft regels en afspraken over de duur en de intensiteit van de ondersteuning. Het is daarbij van belang dat de inzet van persoonlijke ondersteuning, en daarmee de duur en intensiteit van de ondersteuning die op grond van de gemeentelijke afspraken beschikbaar is, goed wordt afgestemd op de behoefte van de werknemer. In principe is er een tijdsbeperking voor persoonlijke ondersteuning. Niettemin zijn er individuen die behoefte hebben aan langdurige ondersteuning.

Voor wie is het? 

Jobcoaching wordt alleen toegekend aan een persoon die onder de re-integratieverantwoordelijkheid van de gemeente valt.

Aanvragen en voorwaarden

Vanuit het oogpunt van harmonisatie-instrumenten kunnen gemeenten aansluiten bij de kwaliteitseisen die het UWV stelt aan een jobcoach. Afhankelijk in welke gemeente de potentiële werknemer woonachtig is, kun je contact opnemen met het werkgeversservicepunt of kijken in de instrumentengids Dennis welke aanvraag en voorwaarden de desbetreffende gemeenten en/of regio hanteert.

Meer informatie of contact

In contact komen met het werkgeversservicepunt in jouw regio kijk dan op www.werkgeversservicepunten.nl . Meer informatie over andere regelingen, neem een kijkje op Dennis, de instrumentengids voor regio specifiek instrumentarium.