Overslaan en naar de inhoud gaan

Talentuit

TalentUit Noordoost-Brabant wil gemotiveerde talenten die nu nog aan de zijlijn staan begeleiden naar betaald werk, en ziet een hoofdrol voor video’s. TalentUit gelooft dat talent meer is dan een cv, en presenteert arbeidsfitte werkzoekenden met een uitkering via filmpjes die gemaakt zijn door een professionele videograaf. Op die manier krijgt een werkgever écht een idee wie iemand is en hoe iemand overkomt. Onder de video verschijnt een begeleidende tekst met voorbeeldfuncties waar de kandidaat naar op zoek is, een korte introductie, en een overzicht van opleidingen, competenties, werkervaring, beschikbaarheid en eventuele extra opmerkingen. Het platform met volledig inzicht in alle kandidaten is gratis beschikbaar voor werkgevers en werkzoekenden. Kosten om de video’s te produceren worden verhaald op uitkeringen

Voor welke doelgroep?

  • Werkgever
  • Werkzoekende

Vindt er selectie plaats in welk aanbod kandidaten en werkgevers zien? Op basis waarvan?

Nee, de website presenteert werkzoekenden transparant via een professioneel videocv (met aanvullende tekst)

Werkt de tool op basis van competenties en zo ja, hoe is dit dan vormgegeven (bv vast set competenties of set per branche)?

https://www.talentuitnoordoostbrabant.nl/

Werkt de tool op basis van competenties en zo ja, hoe is dit dan vormgegeven (bv vast set competenties of set per branche)?

Gedeeltelijk. Als de werkzoekende in de video een competentie noemt, komt deze soms nog extra in beeld te staan. Het is geen vaste set competenties, maar gebaseerd op wat de videograaf oppikt uit het gesprek met de kandidaat.

Welke gegevens gebruikt de applicatie

Foto, gewenste functie(s), motivatie, opleiding, competenties, werkervaring, beschikbaarheid en  video. Er wordt aan de achterzijde ook informatie gevraagd die niet gepesenteerd wordt, zoals locatie en vervoersmogelijkheden. Er wordt toestemming gevraagd om tweewekelijks een kandidaat op LinkedIn in de spotlight te zetten.

Op welke systemen sluit de tool aan? Met welke systemen worden gegevens uitgewisseld?

Geen koppeling met externe systemen zoals gemeentesystemen of het UWV, het is een standalone-tool. 

Is de tool zelfstandig te gebruiken door werkgevers en kandidaten? Is er rol voor professionals van arbeidsmarktregio?

Ja, de tool is zelfstandig te gebruiken en wordt ook gebruikt door begeleiders zoals werkconsulenten waar nodig. 

Publiek/privaat eigendom?

Website is privaat van WSP Noordoost-Brabant, er zijn licenties voor de techniek.

Hoeveel arbeidsmarktregio’s werken ermee?

Noordoost-Brababant (16 onderliggende gemeenten, 3 SWs en 1 UWV)

Kosten (aanschaf en abonnement)

Gratis voor gebruikers en werkgevers. Kosten voor het maken van video inclusief arbeidskosten van de videograaf en backoffice zijn 545 euro, en er wordt extern met kandidaten over een nettobedrag van 250 euro gecommuniceerd. Die kosten worden op subsidies verhaald. 

Verwijzing naar artikelen/ beoordelingen

Elle was zelf bijna anderhalf jaar op zoek naar een baan en had al zo’n 70 sollicitatiebrieven geschreven. Eind 2017 besloot ze aan te haken bij het platform van Talent uit Noordoost-Brabant en nu, 3 maanden later, is ze gelukkig in haar nieuwe baan. Elle: “Met een video kunnen werkgevers veel makkelijker zien wie je bent. Ik heb gemerkt dat er vaak alleen maar gekeken wordt naar het cv (werkervaring en opleiding) en niet naar de motivatie of de persoon zelf. Video geeft ons de kans om onszelf beter en completer te presenteren en daarnaast is het goed voor je zelfvertrouwen als je filmpje leuke reacties krijgt!” Het solliciteren met video spreekt Andre Veerdonk, directeur van Zorggroep ’t Zicht, ook erg aan: “Het is een goede, onderscheidende manier om jezelf te presenteren. Zo’n video blijft echt hangen en als werkgever krijg je meteen een gevoel bij de kandidaat. Voor ons is dat heel belangrijk. Er moet op de eerste plaats toch een klik zijn. Competenties, kennis en ervaring komen daarna.” Als derde voorbeeld is er Ilona de Vreeze van VaccinatieZorg, die werd getipt op de site. Een cv op papier alleen zegt vaak niet zoveel.Via een filmpje krijg je een echt en completer beeld van een werkzoekende. Ze raakte direct enthousiast. Na een voorselectie, kwamen er twee kandidaten uit.  Ilona de Vreeze: "Met Annet van Leur wilde ik in contact komen". Toen verliep het razendsnel. Door snel schakelen van alle kanten, duurde het hele traject om met Annet in contact te komen nog geen kwartier.