Overslaan en naar de inhoud gaan

Beschut werken

Heeft iemand met een arbeidsbeperking erg veel begeleiding of aanpassing van de werkplek nodig? Dan is beschut werk vaak een goede optie.

De gemeente kan beschut werk inzetten als iemand alleen kan werken in een beschutte omgeving en onder aangepaste omstandigheden. Hiervoor geeft UWV een advies af.

Wat houdt beschut werk in?

Beschut werk is voor sommige mensen de oplossing om te kunnen werken en daarmee mee te doen in de samenleving. Het gaat om werk in een beschutte omgeving onder aangepaste omstandigheden. 

De werkzaamheden kunnen sterk uiteenlopen, afhankelijk van wat iemand aankan. Zoals eenvoudig inpakwerk of hoogwaardig productiewerk. Beschut werk kan ook in de buitenlucht worden verricht, bijvoorbeeld in het groen.

Wat is de doelgroep?

Mensen met arbeidsvermogen die (nog) niet in een reguliere baan kunnen werken, ook niet met extra begeleiding en ondersteuning. Dit wordt als volgt omschreven: mensen hebben een zodanig hoge mate van (structurele) begeleiding of aanpassing van de werkplek nodig dat niet van een werkgever mag worden verwacht dat hij deze mensen in dienst neemt, ook niet met extra voorzieningen van gemeente of UWV. Kortom, zij kunnen uitsluitend werken in een beschutte omgeving onder aangepaste omstandigheden.

Beschut werk staat open voor:

  • mensen die vallen onder de re-integratieverantwoordelijkheid van gemeenten, zoals mensen die een Participatiewet-uitkering en een nabestaandenuitkering ontvangen en niet-uitkeringsgerechtigden;
  • mensen met een UWV-uitkering, bijvoorbeeld een Wajong-, WIA- of WAO-uitkering. 

Het is mogelijk om vanaf 16 jaar tot aan de AOW-leeftijd beschut te werken.

Hoe is beschut werk geregeld?

Beschut werk is geregeld in de Participatiewet. Er is altijd een dienstverband. De werknemer heeft een arbeidsovereenkomst met een gemeente, een sociaal ontwikkelbedrijf of een andere werkgever. Vormen van activering zonder dienstverband vallen daarom niet onder beschut werk. Denk onder meer aan werken met behoud van uitkering, vrijwilligerswerk en arbeidsmatige dagbesteding.

Wie beschut werk doet, krijgt salaris: ten minste het wettelijk minimumloon. De werkgever komt vaak in aanmerking voor loonkostensubsidie van de gemeente of bij een Wajonger loondispensatie door UWV. Verder valt de werknemer onder de no-riskpolis.

Waar is een beschutte werkplek mogelijk?

Dat kan bij:

  • de gemeente zelf;
  • en/of een aan de gemeente gelieerde organisatie zoals een sociaal ontwikkelbedrijf;
  • en/of een reguliere werkgever.

Gemeenten kunnen zelf bepalen hoe en waar de beschutte werkplekken worden georganiseerd. In de praktijk kiezen veel gemeenten vooral voor het sociaal ontwikkelbedrijf.

Indicatie beschut werk

Om in aanmerking te komen voor beschut werk, is een advies van UWV nodig: het Advies indicatie beschut werk. Zowel de gemeente als de kandidaat zelf kan een aanvraag doen. Hiervoor is er het formulier Aanvragen beoordeling arbeidsvermogen. Zijn verslagen en rapporten belangrijk voor het advies van UWV? Dan is het zaak om ze mee te sturen.

UWV kijkt bij de beoordeling naar het volgende:

  • of iemand alleen met begeleiding en aanpassingen op een werkplek kan werken.
  • of een gewone werkgever deze begeleiding en aanpassingen niet kan bieden, ook niet met hulp van de gemeente of UWV.

Op basis van het advies van UWV stelt de gemeente vast of iemand uitsluitend beschut kan werken. Als de indicatie is afgegeven, is de gemeente verantwoordelijk voor het inrichten van een beschutte werkplek.

Moet de gemeente beschut werk aanbieden?

Ja, de Participatiewet verplicht gemeenten om beschutte werkplekken aan te bieden. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakt elk jaar in een ministeriële regeling bekend hoeveel plekken iedere gemeente minimaal moet inrichten. De gemeente krijgt hiervoor geld.

Het uitgangspunt is dat mensen die beschut werken, een dienstverband van gemiddeld 31 uur per week hebben. Als er sprake is van dienstverbanden onder dat gemiddelde, moet de gemeente meer beschutte werkplekken invullen. Bij langere dienstverbanden hoeven minder plekken te worden gecreëerd. 

Het gaat hierbij niet om een taakstelling maar om een behoefteraming. De gemeente moet voor alle mensen met een positief advies van UWV een beschutte werkplek regelen, tot het door SZW vastgestelde aantal is gehaald. Zijn er vanwege een groot aantal positieve adviezen van UWV meer beschutte werkplekken nodig dan de gemeente moet aanbieden? Dan bepaalt de gemeente wat er gebeurt.