Overslaan en naar de inhoud gaan

Praktijkroute banenafspraak

Mensen kunnen via de praktijkroute worden opgenomen in het doelgroepregister. Dan telt hun baan mee voor de banenafspraak.

De praktijkroute is een extra toegang tot de doelgroep banenafspraak voor mensen die onder de Participatiewet vallen. Wordt iemand via deze route opgenomen in het doelgroepregister, dan komt de werkgever in aanmerking voor een aantal regelingen.

Wat houdt de praktijkroute in?

Mensen met een arbeidsbeperking worden meestal opgenomen in het doelgroepregister nadat er een beoordeling door UWV is geweest. Deze beoordeling is er niet in de praktijkroute, een extra toegangsroute die via de gemeente loopt. Ook de banen van mensen die deze weg afleggen, tellen mee voor de banenafspraak.

De werkgever maakt dan aanspraak op de no-riskpolis. Ook komt de werkgever in aanmerking voor de loonkostensubsidie en het lage-inkomensvoordeel. Het is hierdoor voor werkgevers aantrekkelijker om mensen in dienst te nemen en te houden.

Wat is de doelgroep?

Mensen uit de doelgroep van de Participatiewet. De praktijkroute is mogelijk voor mensen van wie op de werkplek is vastgesteld dat zij minder dan 100 procent van het minimumloon kunnen verdienen.

Hoe werkt de praktijkroute?

De praktijkroute om te worden opgenomen in het doelgroepregister, bestaat uit een aantal stappen:

  • De gemeente stelt via een gevalideerde loonwaardemethodiek op de werkplek de loonwaarde vast van de kandidaat. Dat kan met behulp van een proefplaats.
  • De gemeente bepaalt, zonder beoordeling door UWV, of de betrokken persoon in staat is om het wettelijk minimumloon te verdienen.
  • De kandidaat komt bij een loonwaarde onder het minimumloon in aanmerking voor opname in het doelgroepregister. Als de gemeente concludeert dat hiervan sprake is, wordt dit verwerkt.

Hoe verloopt de aanvraag?

De arbeidsmarktregio heeft een eigen aanvraagprocedure voor de praktijkroute.