Overslaan en naar de inhoud gaan

Vervoer woon-werk (individuele voorziening)

Werknemers met een beperking komen in aanmerking voor een vervoersvoorziening naar het werk. Er zijn daarbij tal van mogelijkheden.

Voor werknemers met een beperking is een individuele vervoersvoorziening voor het reizen naar het werk mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een bruikleenauto of een vergoeding voor taxivervoer.

Wat houdt de vervoersvoorziening in?

Het kan voor een werknemer met een ziekte of handicap lastig zijn om naar of op het werk te reizen. Dan is een individuele vervoersvoorziening mogelijk. De werknemer vraagt deze aan bij UWV. Wie onder de Participatiewet valt, kan van de gemeente ondersteuning krijgen.

De voorziening voor verplaatsen naar of op het werk is een van de individuele voorzieningen die UWV verstrekt. De andere voorzieningen zijn voor een jobcoach, een schrijf- of gebarentolk, ondersteuning door een intermediair en hulpmiddelen op de werkplek. Ook gemeenten zorgen voor zulke voorzieningen.

Wat is de doelgroep?

De voorziening voor woon-werkverkeer vanuit UWV is bedoeld voor werknemers met een lichamelijke of geestelijke beperking. Dit geldt ook voor mensen die geen uitkering van UWV ontvangen. Gemeenten verstrekken de voorziening aan mensen die tot de doelgroep van de Participatiewet behoren.
Welke mogelijkheden zijn er?

Er zijn diverse mogelijkheden om ervoor te zorgen dat iemand kan reizen tussen zijn woning en de werkplek. Het gaat om maatwerk. UWV beoordeelt de situatie van de werknemer en bepaalt dan welke vervoersvoorziening het beste past.
UWV noemt deze mogelijkheden:

  • Aangepaste auto of rolstoelbus. De werknemer krijgt het vervoersmiddel meestal in bruikleen. Soms wordt de werknemer eigenaar. Dan moeten onderhoud, verzekeringen en belastingen zelf worden geregeld.
  • Aanpassingen aan auto. UWV kan het op maat maken van de besturing of bediening betalen. Ook kan bijvoorbeeld een kofferbaklift of cruise control worden vergoed.
  • Rijlessen voor aangepaste auto. Als de werknemer geen rijbewijs voor de auto heeft, kan UWV de lessen geheel of deels betalen.
  • Eigen rolstoelbus of een ander bijzonder type auto, zoals een Canta. Als de werknemer voor de aanschaf van zo’n auto extra kosten maakt, is een vergoeding van deze kosten mogelijk. Dit geldt eveneens voor extra kosten voor het gebruik van de bijzondere auto, zoals een hogere motorrijtuigenbelasting of verzekeringskosten.
  • Kilometervergoeding. Hiermee worden de brandstofkosten van een eigen auto of bruikleenauto vergoed.
  • Taxivervoer. UWV kan een deel van de kosten voor een taxi of rolstoeltaxi vergoeden. De werknemer betaalt een eigen bijdrage per kilometer.
  • Mobiliteitshulpmiddel. Voorbeelden zijn een rolstoel, een driewielfiets, een invalidenvoertuig en een loophulpmiddel. De werknemer krijgt meestal zo’n voertuig in bruikleen.
  • Andere voorziening. Tot deze categorie behoren onder andere begeleiding in het openbaar vervoer en een chauffeursdienst. UWV kan de kosten hiervan volledig of deels betalen.

Wat zijn de voorwaarden?

Het belangrijkste criterium voor UWV is dat iemand een structureel functionele beperking heeft. Ook kijkt UWV naar het inkomen. Voor sommige vervoervoorzieningen is er een inkomensgrens. Wie boven deze grens zit, komt niet in aanmerking voor een vergoeding.

Hoe gaat de aanvraag?
 

De werknemer vraagt zelf de vervoersvoorziening bij UWV aan. Dat kan via een online formulier Aanvragen voorzieningen op de website van UWV.

Meer weten?

Op de UWV-site vind je meer informatie over wat er mogelijk is bij deze voorziening. Ook staan hier de normbedragen en inkomensgrens.