Overslaan en naar de inhoud gaan

Beschut werk bij reguliere werkgevers: onderzoek naar succesvolle bemiddeling

05 juli 2022

Sommige personen met een arbeidsbeperking hebben extra en blijvende ondersteuning nodig. Een deel van deze groep is aangewezen op beschut werk om hen betaald aan de slag te helpen. Het Kenniscentrum inclusieve en sociale werkgelegenheid merkte dat gemeenten benieuwd zijn hoe dit werkt en liet een onderzoek uitvoeren.

Uit het onderzoek dat is uitgevoerd door De Beleidsonderzoekers, komt onder andere naar voren dat beschut werkers die een baan hebben bij een reguliere werkgever heel blij zijn met hun werkplek. De belangrijkste succesfactor in het aannemen van iemand met een indicatie beschut werk is de klik tussen werkgever en werknemer. Daarnaast blijkt dat de begeleidingsbehoefte groot blijft, ook wanneer het werk perfect aansluit op de vaardigheden en behoeften van de werknemer.

Infographic Succesfactoren van beschut werk bij reguliere werkgevers

Belangrijkste motief van gemeenten om voor kandidaten met een advies beschut werk te bemiddelen bij reguliere werkgevers, is de grotere diversiteit aan werplekken die dan beschikbaar komt. Bij reguliere werkgevers zijn er meer typen werk beschikbaar, dan alleen de werkplekken bij het sociaal ontwikkelbedrijf. 

Lees het volledige onderzoeksrapport Nieuw beschut werk bij reguliere werkgevers (Kenniscentrum inclusieve en sociale werkgelegenheid)

Presentatie Praktijkdag

Donderdag 23 juni verzorgen de onderzoekers een sessie op de Praktijkdag, waarin o.a. aanbevelingen en conclusies werden gedeeld. Lees de presentatie van deze sessie terug