Overslaan en naar de inhoud gaan

Interview regiocoördinator Niels: ‘Het lukt steeds beter om samen te werken aan een gezamenlijke visie’

28 januari 2025

Ook in de arbeidsmarktregio Veluwe Stedendriehoek wordt er gewerkt aan een solide basis op weg naar de nieuwe wet Van school naar duurzaam werk. Coördinator Niels Ooms vanuit centrumgemeente Apeldoorn neemt ons mee in hoe hij dit vormgeeft in zijn regio. Ook vertelt Niels hoe hij te werk gaat. Waar vindt hij bijvoorbeeld informatie om lokale en regionale programma’s vorm te geven? 
 

Dit is deel 1 van een driedelige interview serie waarin Regiocoördinatoren Aanpak Jeugdwerkloosheid aan het woord zijn. Over samen optrekken, kennis delen en informatie vinden.

Portret Niels Ooms
Niels Ooms

Niels Ooms is nu anderhalf jaar betrokken bij de Aanpak Jeugdwerkloosheid in zijn regio. Het is een complex werkveld, met verschillende visies op de thema’s onderwijs en jeugdwerkloosheid en een grote regio waar er lokaal uiteenlopende belangen zijn. Zijn eerste opdracht: maak een actieplan Aanpak Jeugdwerkloosheid om ervoor te zorgen dat de jeugdwerkloosheid in de regio wordt aangepakt en het liefst zoveel mogelijk opgelost. Om grip te krijgen op het werkveld begon Niels met veel gesprekken en interviews houden. “Iedereen is op zijn eigen manier bezig met een visie op het thema Aanpak Jeugdwerkloosheid: scholen, gemeenten, leerwerkbedrijven. Bovendien lopen er lokaal en regionaal  programma’s op verschillende niveaus. Het was een behoorlijke puzzel om in beeld te krijgen wat er loopt.”

Hoe ben je na al die gesprekken gaan werken aan een regionaal plan?

“De volgende stap was de samenwerking zoeken en opzetten. Ik ben met een aantal beleidsadviseurs van gemeenten en collega’s bij uitvoeringsinstellingen gaan optrekken. Samen hebben we overkoepelende actielijnen geformuleerd die bijdragen aan het werk in de regio. Bijvoorbeeld kennis en middelen ter beschikking stellen aan de regio zodat er gewerkt kan worden aan het bestrijden van jeugdwerkloosheid. We merkten bijvoorbeeld dat de aansluiting tussen arbeidsmarkt en onderwijs verbeterd kon worden.”

Wat kan daar het verschil maken?

“De begeleiding van jongeren op zoek naar een bbl-plek, stageplek of werk na school wordt geboden, maar kan beter. Ook hebben we gekeken naar het aanbod vanuit het werkcentrum voor werkgevers. Uit onderzoek blijkt dat werkgevers die te boek staan als sociaal de benadering vanuit de gemeente, onderwijs en het werkcentrum als ‘veel’ ervaren. Natuurlijk willen werkgevers ruimte vrijmaken in hun agenda’s om te kijken of er plek is voor iemand uit een specifieke doelgroep, maar ze zouden dit bemiddelingsproces graag efficiënter ingericht zien. De vraag vanuit werkgevers is expliciet: ontlast ons hierin.”

Lukt het om daar stappen in te maken?

“Zeker. Als we dit aan de achterkant samen oppakken en oplossen en de werkgever beter bedienen, biedt dit direct kansen voor onze jongeren. Zo hebben we experts van het Aventus en Landstede gekoppeld aan de werkgeversdienstverlening van onze arbeidsmarktregio. Er zijn vanuit de Aanpak Jeugdwerkloosheid middelen beschikbaar gesteld om passende trajecten aan te gaan bieden vanuit werkzoekendendienstverlening naar werk. Waar zo’n jongere dan precies vandaan komt, van school of dat hij zichzelf aanmeldt, is minder belangrijk in zo’n traject. Deze werkwijze voor jongeren onder de 27 jaar wordt dit jaar geïntegreerd in de werkzoekendendienstverlening in onze arbeidsmarktregio. Dat zijn resultaten die mij energie geven en die echt het verschil kunnen maken.”

Wat staat er voor de komende tijd op de actielijst?

”Uiteraard het vormgeven van de regioplannen in het kader van de nieuwe wetgeving. Dat staat bovenaan de prioriteitenlijst. Ook werken we de komende tijd aan het toegankelijker worden voor jongeren. Dat ook jongeren die nu niet in beeld zijn, makkelijker begeleiding kunnen krijgen. Van jongeren die een uitkering krijgen weten we vaak prima hoe het met ze gaat, net als jongeren die in het onderwijssysteem zitten. Er is ook een groep die daarbuiten valt en die we graag willen helpen.”

Het stroomlijnen van dit soort processen is een belangrijk onderdeel van je werk. Hoe blijf jij zelf op de hoogte van wat er allemaal aan aanbod is?

“Het is best ingewikkeld om overzicht te krijgen in het aanbod van organisaties. Er zijn zoveel organisaties die jongeren helpen bij het oplossen van loopbaanvraagstukken. Je kunt naar het jongerenloket, de gemeente, UWV, onderwijs… maar wat krijg je nu precies voor hulp op al die plekken? Daarom ben ik blij met de werkcentra die er komen: een eenduidig centrum waarvan het aanbod duidelijk is. Dat iedereen in Nederland weet, ah, dat is een plek waar ik heen moet als ik hulp wil bij werk of scholing, een soort arbeidsbureau.”

En hoe vind je zelf je informatie?

“Ik zoek, zeker nu met het oog op de regioanalyses die lopen, veel informatie over cijfers, grafieken en uitkeringspercentages onder jongeren. Daar gebruik ik onder meer de Kennisbank Aanpak Jeugdwerkloosheid voor. Vaak gebruik ik de kennisbank ook als springplank naar andere organisaties zoals SBB of de arbeidsmarktcijfers van UWV.”

Heb je tips voor je collega’s als het gaat om op de hoogte blijven?

“Abonneer je op zoveel mogelijk nieuwsbrieven zoals de landelijke nieuwsbrief over het wetsvoorstel VSNDW van OCW en SZW. Je hoeft niet altijd alles te lezen, maar het is een fijn gevoel dat je weet wat er aan informatieaanbod is. Wat ik ook prettig vind is optrekken met collega’s uit andere regio’s, zoals VSV-projectleiders, VSO-PRO-coordinatoren en contacten uit onderwijs en doorstroompunten. Ik heb bijvoorbeeld veel contact met collega’s in Zwolle en uit de Achterhoek. Je hoeft niet alles zelf uit te vinden, je kunt gebruik maken van elkaars kennis en soms zelf van presentaties die zij al hebben gemaakt.”

Zoek de samenwerking met collega’s in andere regio’s. Je hoeft niet alles zelf uit te vinden, je kunt gebruik maken van elkaars kennis en soms zelf van presentaties die zij al hebben gemaakt

Komend jaar staat in het teken van de wetswijziging Van school naar duurzaam werk. Hoe staat het met de voorbereidingen daarvan in jouw regio?


“Ik merk dat iedereen nog best wel op zoek is naar, oké, wat is het nou precies? Wat moeten we doen? En hoe kunnen we mensen daar mee krijgen? Wat vertellen we dan precies? We hebben heel veel powerpoints en informatie is al gedeeld vanuit de verschillende ministeries, maar we worden in de regio ook heel vrij gelaten. Dat vind ik soms weleens ingewikkeld. Ik zou wel een soort draaiboek willen, een planning, zo van: we zitten nu in deze fase en daarna gaan we dat doen. Het is in ieder geval fijn om te merken dat de urgentie in onze regio door iedereen wordt gevoeld!”

Wie is Niels Ooms?

Niels is sinds het voorjaar van 2023 regiocoördinator Aanpak Jeugdwerkloosheid arbeidsmarktregio Veluwe Stedendriehoek. Hij is in dienst bij KonnecteD, het leerwerkbedrijf van de gemeente Deventer. Vanuit daar is het gedetacheerd bij de gemeente Apeldoorn, centrumgemeente van de arbeidsmarktregio.