Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitfaseren UWV-portaal: laatste stand van zaken

20 december 2022

Het UWV-portaal voor Gemeenten wordt uitgefaseerd: vanaf 1 januari 2026 is het niet meer beschikbaar. De software is verouderd, voldoet niet aan de AVG en past niet meer bij de dienstverlening van nu. Gemeenten en ketenpartners zijn vanaf dat moment zelf verantwoordelijk voor het organiseren van een andere oplossing. 

VNG en UWV hebben daarom onderzoek gedaan naar de gevolgen van de uitfasering van het UWV-portaal voor gemeenten. De resultaten hiervan zijn te vinden in het eindrapport.

Conclusies uit het eindrapport

In het eindrapport worden de volgende conclusies benoemd:

  1. Onderneem acties rondom de werkgeversdienstverlening na uitfasering UWV- Portaal voor Gemeenten op de volgende issues:
    - Uitwisseling van vacatures en werkzoekenden-profielen
    - Samenwerken met CRM-gegevens in werkgeversdienstverlening
    - Ophalen/tonen gezamenlijke management-informatie
  2. UWV en gemeenten die samenwerken in een WSP en WBS gebruiken willen ‘real time’ inzicht in elkaars CRM-data
  3. Gemeenten, samenwerkingspartners en WSP’s  verwachten structurele communicatie, advies en ondersteuning van UWV en VNG in rondom uitfasering UWV-portaal.
  4. Gemeenten verwachten heldere afspraken over de overdracht van gemeentelijke data uit de verschillende applicaties in het UWV-portaal.

 

Dit betekent concreet:

  1. Dat er gezamenlijk gezocht wordt naar alternatieven voor: 
    - Klantvolg-oplossing
    - Matchings-oplossing
    - CRM-oplossing 
    - Managementinformatie-oplossing
    Hierin wordt ook gekeken naar de rolverdeling tussen gemeente, arbeidsmarktregio, UWV, SZW en VNG
  2. Er een grotere behoefte is aan gegevensuitwisseling en bijbehorende standaardisering.
  3. Dat er gezorgd moet worden voor duidelijkheid in juridische en wettelijke grondslagen.
  4. Dat er verbinding gemaakt wordt met de uitbreiding arbeidsmarktinfrastructuur (Kamerbrief 11 oktober 2022). 
  5. Dat er behoefte is aan heldere communicatie rondom benodigde actie gemeenten en rol UWV, VNG en SZW.

Het eindrapport is onderwerp van gesprek binnen de keten. Daarnaast is het eindrapport input voor UWV en VNG om een gezamenlijk plan van aanpak te maken. Dit plan van aanpak wordt afgestemd met SZW.

Achtergrondinformatie 

De komende jaren werken UWV, VNG, gemeenten, Rijk, ketenpartners én marktpartijen samen om één vernieuwde (gemeentelijke) informatiehuishouding te realiseren die flexibel, beschikbaar, toegankelijk en veilig is, vanuit de Common Ground-visie. De basisgedachte achter Common Ground is dat de gegevens losgekoppeld zijn van de toepassingen (applicaties en processen) en dat de gegevens op gestandaardiseerde wijze worden ontsloten, uitgewisseld en beschikbaar worden gesteld in een overheidsbreed gegevenslandschap.

Zelf al aan de slag

Je kunt zelf aan de slag door in gesprek te gaan met de ketenpartners in jouw regio. Wat betekent de uitfasering voor jouw regio en de ketenpartners binnen jouw regio? Waar gaan de gaten ontstaan? Wie gaat wat missen?

Tegelijkertijd biedt de uitfasering ook kansen. Het biedt de mogelijkheid tot een heroriëntatie op de arbeidsmarktregio. Wat is de visie van jouw regio op de toekomstige arbeidsmarkt? Welke samenwerking past daarbij? Welke ketenpartners zijn van belang bij de samenwerking? Hoe kan die samenwerking het beste worden ondersteund? Ga je als gemeenten gezamenlijk op zoek naar één nieuw systeem of kiest ieder voor een eigen systeem? En wat betekent dat voor de uitvoering en eventuele gezamenlijke dienstverlening? Zomaar een paar vragen die kunnen leiden tot een juiste keuze van systemen. Door hier vroegtijdig mee bezig te zijn wordt duidelijk wat je kunt doen. 

Vragen

Heb je vragen? Neem eens een kijkje in de FAQ, misschien staat jouw vraag erbij. Mocht dat niet zo zijn dan kun je contact opnemen via um@vng.nl en samenwerkinggemeenten@uwv.nl.