Overslaan en naar de inhoud gaan

FAQ uitfasering UWV-portaal voor gemeenten

Op deze pagina vind je de antwoorden op veelgestelde vragen rondom de uitfasering van het UWV-portaal voor gemeenten (UUP). Wanneer je vraag er niet bij staat kun je contact opnemen via um@vng.nl en samenwerkinggemeenten@uwv.nl.

  • De komende jaren vernieuwt UWV het gehele applicatielandschap met systemen die toekomstbestendig zijn. Uitgangspunt daarbij is dat UWV en ketenpartners op de juiste manier informatie kunnen uitwisselen vanuit de eigen applicaties. Deze vernieuwingsslag heeft tot gevolg dat gemeenten en werkgeversservicepunten (WSP’s) op termijn geen gebruik meer kunnen maken van het huidige UWV-portaal. Er wordt in de keten gekozen voor gegevens delen in plaats van systemen delen.  

  • Het UWV-portaal voor gemeenten wordt uitgefaseerd op uiterlijk 1 januari 2026 

  • De uitfasering van het UWV-portaal voor gemeenten vraagt van organisaties naast inspanning (uren), ook aanschaf/uitbreiding en beheer van nieuwe software en/of systemen. De gemeenten zijn hier zelf verantwoordelijk voor. Dit geldt ook voor de financiering. Belangrijk is om als gemeente op tijd de te verwachte kosten op te nemen in de begroting en voorjaarsnota.

    De VNG onderzoekt samen met UWV en SZW welke mogelijke oplossingsscenario’s er zijn en geven inzicht in de kosten die daar mogelijk mee gemoeid zijn (als onderdeel van de oplossingsscenario’s). In het eerste kwartaal van 2024 is dit onderzoek gereed. Ook wordt in dit onderzoek gekeken naar collectieve oplossingsscenario’s. 

  • Voor de begeleidingscommissie zijn wij op zoek naar inhoudelijk experts die het projectteam adviseren en van feedback voorzien. De begeleidingscommissie toetst de door het projectteam ontwikkelde deelproducten en verifieert op bruikbaarheid voor de gemeente en/of regio. Ook adviseert de begeleidingscommissie over de deel-producten die de VNG en UWV gaan uitwerken.

    Aanmelden voor de begeleidingscommissie kan via een e-mail naar info@vng.nl, vermeld hierbij duidelijk dat het gaat om uitfasering UUP.

  • Op de website www.samenvoordeklant.nl vind je alle informatie rondom de uitfasering van het UWV-Portaal voor Gemeenten.

    Wil je op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen binnen het werkdomein, meld je dan aan voor de mailinglijst. Zo mis je geen uitnodigingen voor workshops, online sessies en andere relevante informatie.

Naar boven

Samenwerking in werkgeversservicepunten (WSP's)

  • De regionale samenwerkingspartners zijn zelf verantwoordelijk voor de inrichting van de gezamenlijke dienstverlening vanuit de WSP’s en de daarbij behorende technische ondersteuning zoals de informatievoorziening.

    VNG en UWV herkennen de specifieke problematiek voor de WSP’s wanneer het UWV-portaal eindigt. Zij gaan gezamenlijk in gesprek met SZW over mogelijkheden voor CRM-oplossing en managementinformatie-oplossing voor werkgeversservicepunten. Hierbij wordt met name gefocust op standaardisering en gegevensuitwisseling

  • Nee, UWV vervangt WBS als CRM/vacaturesysteem door nieuwe software. Het UWV zal deze software niet beschikbaar stellen voor gemeentelijke medewerkers. 

  • Ja, 1 januari 2026 is de einddatum van de uitfasering van het UWV-portaal.  
    Gemeenten hebben tot die tijd om een alternatieve oplossing te vinden voor de ondersteuning van de wettelijke taken en gezamenlijke dienstverlening. UWV en VNG onderzoeken het landelijke vraagstuk over een goede gegevensuitwisseling.   

  • Het regionaal vaststellen van wat de gewenste ondersteuning is bij de gezamenlijke dienstverlening, is een tijdrovend proces. Daarom is het belangrijk dat samenwerkingspartners in de regio’s zich nu gaan oriënteren en binnen hun mogelijkheden acties ondernemen. Denk hierbij aan visievorming, wijze van samenwerking, benodigde ondersteuning bij gewenste informatievoorziening ondersteuning, budget, etc. UWV en VNG zullen ondersteuning bieden bij bijvoorbeeld het opstellen van randvoorwaarden ten behoeve van de gegevensuitwisseling.

  • Dit hangt af waarvoor je een aanbesteding wilt doen. We adviseren eerst binnen de regio helderheid te creëren over welke kant je als regio op wilt gaan en wat je als gemeente wilt.  We adviseren ook goed af te stemmen met VNG.
     

  • Ja, het UWV-portaal wordt volledig uitgefaseerd. 

  • Ja, UWV sluit alle onderdelen van het UWV-portaal. Werk.nl blijft bestaan. Werkzoekenden kunnen zich via Werk.nl inschrijven als werkzoekende. 

  • Ja, bij een uitvoeringstaak voor de Participatiewet, IOAW of IOAZ mag je Suwinet-Inkijk raadplegen, zolang je daarvoor bent geautoriseerd. 

  • Dat is nu nog niet bekend. Zodra bekend is wat de impact van de uitfasering is op de kandidatenverkenner Banenafspraak, zal hierover gecommuniceerd worden. 

  • Nee. VUM is een voorziening waardoor verschillende partijen klantprofielen en vacatures kunnen uitwisselen uit hun eigen applicaties. Meer informatie over VUM vind je op de website www.matchingsgegevens.nl

  • Nee, de gegevensset van VUM is beperkt tot gegevens om te kunnen matchen. De noodzakelijke gegevensset om de gevraagde (wettelijke) dienstverlening binnen het Werkdomein te kunnen bieden, is veel breder.

  • Nee, het wordt één gegevensset maar wel ingedeeld naar verschillende onderwerpen.

  • Iedereen die gegevens in een systeem zet moet zich bewust zijn dat deze gegevens door anderen worden hergebruikt en dus correct en up to date moeten zijn. Ga als gemeente of kwaliteitsmedewerker, nu al in gesprek met de uitvoering. Train het bewustzijn van de professionals. 

Naar boven

Onderzoek naar uitfasering UWV-portaal

  • De uitkomsten van het onderzoek naar de gevolgen van de uitfasering van het UWV-portaal vind je in de beknopte presentatie of in de volledige rapportage.

  • Het onderzoek is aanleiding geweest voor VNG en UWV om een gezamenlijke projectorganisatie op te zetten. De voorbereidingen hiervoor zijn in gang gezet. De projectorganisatie gaat zich richten op een aantal actielijnen: 

    1. Het faciliteren van gegevensuitwisseling in de gezamenlijke werkgevers- en werkzoekendedienstverlening in het kader van Common Ground.
    2. Het gesprek voeren met SZW om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een CRM-oplossing en managementinformatie-oplossing voor werkgeversservicepunten.
    3. Het gesprek voeren met SZW om te onderzoeken wat nodig is om de juridische en wettelijke basis aan te passen die nodig is voor drempelloze gegevensuitwisseling.
    4. Het opzetten van een gezamenlijke communicatieaanpak en -strategie om hiermee de verschillende ontwikkelingen in de informatievoorziening (o.a. VUM, Competent NL, uitfaseren UWV-portaal, etc.) van de toekomstige arbeidsmarktinfrastructuur op elkaar af te stemmen. Een onderdeel van deze aanpak zal het communicatieplan zijn voor de uitfasering van het UWV-portaal.