Overslaan en naar de inhoud gaan

Infographic processtappen helpt arbeidsmarktregio’s bij het organiseren van ‘Praktijkleren met de praktijkverklaring'

18 februari 2021

Welke partijen moeten wanneer wat doen om in hun arbeidsmarktregio ‘Praktijkleren met de praktijkverklaring’ voor werkzoekenden op te zetten? Sinds kort is er een handig overzicht in de vorm van een infographic die dit inzichtelijk maakt. De infographic is een initiatief van SBB en de Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt

Praktijkverklaring als opstap naar werk

De overgang naar werk versoepelen en de kans op blijvend werk vergroten, dat is het idee achter praktijkleren met de praktijkverklaring als opstap naar werk. Hierbij volgt de kandidaat een deel van een mbo-opleiding op de werkvloer en wordt daarbij intensief begeleid door de werkgever. Eventueel kan dit aangevuld worden met lessen en examens. De onderwijsinstelling bepaalt in afstemming met de werkgever - een erkend leerbedrijf - welke werkprocessen uit de opleiding passen bij de werkplek en de (nieuwe) werknemer. Het gaat altijd om maatwerk. Voor de geleerde werkprocessen ontvangt de kandidaat een praktijkverklaring. 

Voordelen voor kandidaten en werkgevers

Voor de kandidaat helpt de praktijkverklaring bij bemiddeling naar duurzaam werk en is het vaak een opstap naar een vervolgopleiding. De werkgever boort zo nieuwe groepen kandidaten aan voor moeilijk vervulbare vacatures.

Ervaringen uit pilots in 24 arbeidsmarktregio’s

De afgelopen twee jaar hebben gemeenten, UWV, mbo-instellingen en werkgevers in 24 arbeidsmarktregio’s geëxperimenteerd met ‘Praktijkleren met de praktijkverklaring’. Hun ervaringen staan aan de basis van de infographic. Het betreft een overzicht dat aangeeft welke partij in welke fase aan zet is om trajecten met praktijkverklaringen voor werkzoekenden te kunnen realiseren als opstap naar werk. Het gaat dan om zaken als het werven van werkgevers en kandidaten, de inschrijving bij een mbo-school en de begeleiding van de kandidaat in het leerbedrijf.

63 miljoen uit Steun- en Herstelpakket

Het kabinet heeft in het derde Steun- en Herstelpakket 63 miljoen euro beschikbaar gesteld voor scholing via praktijkleren in het mbo, voor behoud en terugkeer naar werk van mensen die door de pandemie hun baan hebben verloren of dreigen te verliezen. Hier zijn ook middelen voor praktijkleren met de praktijkverklaring opgenomen. Voor de trajecten die uit het Steun- en Herstelpakket worden betaald wordt niet alleen de mbo-opleiding vergoed, maar krijgt ook de werkgever een tegemoetkoming in de kosten. 

Gebruik elkaars ervaringen

Met de infographic willen de initiatiefnemers arbeidsmarktregio’s stimuleren zoveel mogelijk gebruik te maken van elkaars ervaringen. De infographic is te vinden op de website van de Programmaraad.
 

Kijk voor meer informatie over praktijkleren met de praktijkverklaring op de websites van de Programmaraad en op SBB.