Overslaan en naar de inhoud gaan

Meerjarenplan Programmaraad 2022-2023

25 januari 2022

De Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt werkt planmatig aan de ondersteuning van de professionals in de arbeidsmarktregio’s in de samenwerking. Het doel is om de match tussen werkgevers en werkzoekenden zo duurzaam mogelijk te maken. Het nieuwe Meerjarenplan 2022-2023 is zoals altijd gebaseerd op de wensen en signalen van de arbeidsmarktregio's en de actuele ontwikkelingen op het gebied van arbeidsmarkt. Het plan beschrijft de ambities, de 'beweging' die de Programmaraad ondersteunt in de arbeidsmarktregio's en de concrete activiteiten. 

Het Meerjarenplan 2022-2023 is ingedeeld in drie thema's:

  1. Integrale werkgevers- en werkzoekendendienstverlening
  2. Aansluiting Onderwijs en arbeidsmarkt
  3. Kwetsbare doelgroepen in de arbeidsmarkt

Elk thema kent meerdere projecten, die natuurlijk ook onderlinge verbanden hebben. De in totaal 14 projecten zijn alleen voor 2022 concreet ingevuld gemaakt, zodat de Programmaraad altijd kan blijven inspelen op de actualiteit.

Lees meer over de ambities en projecten in het Meerjarenplan 2022-2023

De input voor het Meerjarenplan is opgehaald o.a. door een themabijeenkomst met vertegenwoordigers van de regio's en van de belangrijkste stakeholders en door een kwantitatieve behoeftepeiling.

Behoeftepeiling

In september 2021 heeft de Programmaraad opdracht gegeven aan Andersson Elffers Felix (AEF) voor een onafhankelijke behoeftepeiling onder medewerkers van gemeenten, regionale werkbedrijven, SW-bedrijven en UWV in de arbeidsmarktregio’s. De peiling is door 124 mensen ingevuld.

Thema's waar ondersteuning gewenst is
Uit de peiling blijkt dat de grootste ondersteuningsbehoefte van de regio’s blijft gaan over de samenwerking in de regio. De top 5 van de aangegeven onderwerpen zijn:

  • Samenwerking binnen de arbeidsmarktregio 57%
  • Aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt 55%
  • Praktijkleren 52%
  • Banenafspraak en doelgroepregister 50%
  • Beschut werk 44%

Het totaal van de resultaten van het onderzoek is te lezen in de rapportage 'Behoefteonderzoek ondersteuning Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt - 2021'