Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe kansen met Praktijkleren in het MBO

03 februari 2021

In het Steun- en Herstelpakket is 63 miljoen euro vrijgemaakt voor ‘Praktijkleren in het mbo’. Doel van deze bij- en omscholing is het behoud van en terugkeer naar werk. Niet alleen de opleidingen worden vergoed, ook de kosten die de werkgevers maken. Op 25 januari namen bijna duizend mensen deel aan het webinar van de Programmaraad, het ministerie van SZW, SBB en de arbeidsmarktregio Noord-Limburg over dit onderwerp De regeling is op dit moment nog in concept. Naar verwachting wordt deze in het eerste kwartaal van dit jaar definitief.

Het bijzondere van de 63 miljoen euro die in 2021 voor om- en bijscholing  met praktijkleren in het mbo is gereserveerd, is dat niet alleen de kosten van de mbo-opleidingen worden vergoed, maar ook die van de werkgever, vertelde Nicole Pietersen van het ministerie van SZW. De regelingen worden nog uitgewerkt en worden naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021 gepubliceerd. De subsidies komen beschikbaar via de regionale mobiliteitsteams die nu in de arbeidsmarktregio’s worden opgezet. 

Vergoeding voor maximaal 9 maanden

Doelgroep zijn alle werkenden van wie de baan door de pandemie op de tocht staat én de mensen die hierdoor  werkloos zijn geworden. Voorwaarde voor vergoeding is dat het gaat om een mbo-opleiding in de derde leerweg  en dat de opleiding  plaatsvindt in een erkend leerbedrijf. De vergoeding is voor maximaal negen maanden, aldus Pietersen. 

Annemiek Haneveld, beleidsadviseur van SBB, gaat in op de drie vormen van Praktijkleren in het mbo. Naast de bekende diplomagerichte opleidingen zijn er ook mogelijkheden om een deel van een opleiding te volgen die afgerond kunnen worden met  een ‘mbo-certificaat’ of een praktijkverklaring. Praktijkleren met de praktijkverklaring is vooral bedoeld voor werkenden en werkzoekenden voor wie het behalen van een diploma of certificaat  (nog) een stap te ver is.  De opleiding vindt plaats in de praktijk van het leerbedrijf.  Een opleiding gericht op het behalen van een mbo-certificaat is geschikt als werkgevers mensen snel in wil zetten op een afgerond takenpakket.

Werken en leren tegelijkertijd

Bij- en omscholing via het  mbo is zeer geschikt voor praktisch ingestelde mensen en voor werkgevers die graag hun zittende of nieuwe medewerkers willen opleiden op de werkvloer.  Het opleidingstraject levert een herkenbare diploma, certificaat of praktijkverklaring op. Dit bevordert de duurzame inzetbaarheid aldus Annemiek Haneveld. 

Praktijkervaringen in Noord-Limburg

Noord-Limburg is één van de 24 arbeidsmarktregio’s die  in de afgelopen twee jaar ervaring heeft opgedaan met de pilot met ‘Praktijkleren met de praktijkverklaring in het mbo’. Caroline Tebbens, coördinator Servicepunt Leren en Werken Noord-Limburg, vertelde tijdens het webinar dat de pilot is gestart net na het uitbreken van de pandemie. Inmiddels zitten er 62 kandidaten in de werkleerroute en nemen er 28 werkgevers deel, variërend van horecagelegenheden tot garages en logistiek dienstverleners. Tot nu toe zijn er dertien verklaringen uitgereikt.

De meeste ervaring is opgedaan met acht werknemers die via de Banenafspraak werken bij Post.nl. Voor hen is door Post.Nl, Tempo-Team, SBB, Servicepunt Leren en Werken en Gilde-opleidingen een traject opgezet om een praktijkverklaring te halen. In december zijn er vijf praktijkverklaringen uitgereikt. Eén van de deelnemers wil door met een bbl-opleiding. “De begeleiders zagen de trots en het zelfvertrouwen van de deelnemers groeien, met positieve uitstraling op de collega’s”, aldus Tebbens.
Kijk hiernaast bij 'downloads' voor onder andere een stappenplan Praktijkleren, flyers en een toestemmingsformulier uitwisselen persoonsgegevens van arbeidsmarktregio Noord-Limburg.

Het webinar is hier terug te zien.