Overslaan en naar de inhoud gaan

Midden-Holland zet praktijkverklaring in voor behoud van werk

Gepubliceerd op 01 juni 2021

De regio Midden-Holland moest na het uitbreken van de coronacrisis de ambities bij de praktijkverklaring tijdelijk op een laag pitje zetten. Maar nu willen de betrokken partijen er vol voor gaan. De trajecten met de verklaring zijn bedoeld om het perspectief van werkenden en werkzoekenden te verbeteren.

“Wij zijn er helemaal klaar voor”, zegt Josti Meijers, projectcoördinator praktijkverklaringen in het mbo en werkzaam bij mboRijnland. “We hebben de afgelopen periode bewust geïnvesteerd in de samenwerking, zodat het vliegwiel nu kan draaien. Ik hoop dat het aantal trajecten de komende tijd explodeert en veel werkgevers de praktijkverklaring als een mooi instrument gaan zien.”

Carola van den Dool heeft het over een gemakkelijk en praktisch instrument dat kan worden ingezet voor de brede participatiedoelgroep. “De praktijkverklaring verbindt overheid, onderwijs en ondernemers. Zo is het ook gegaan in onze regio. We hebben elkaar opgezocht en daarna doorgepakt.” Van den Dool was projectleider van de pilot voor de arbeidsmarktregio Midden-Holland. Sinds begin dit jaar is ze erbij betrokken als beleidsmedewerker bij de gemeente Krimpenerwaard.

Tips

  • Begin gewoon met de ontwikkeling van praktijkleren met de praktijkverklaring. 
  • Betrek meteen alle noodzakelijke partners uit de regio erbij: mbo-instellingen, bedrijfsleven, gemeenten, UWV en SW-bedrijf.
  • Maak een groep enthousiaste mensen die meedoen vanuit de verschillende organisaties, verantwoordelijk voor het uitstippelen van een goede opzet. Geef hen daarbij veel vrijheid.
  • Hou het in het begin klein en breid de samenwerking vervolgens stap voor stap uit. Gebruik daarbij de procesbeschrijving van de Programmaraad.
  • Neem de tijd om elkaar te leren kennen. Overbrug op een pragmatische manier verschillen tussen partijen, onder andere als het gaat om algemene benadering, jargon en bedrijfsvoering.
  • Zorg ervoor dat de accountmanagers van het WSP weten wat de praktijkverklaring inhoudt en welke voordelen dit heeft en laat hen werkgevers daarvoor warm maken.
  • Organiseer (digitale) workshops voor werkgevers om het instrument toe te lichten. Ga ook na aan wat voor soort trajecten zij behoefte hebben. 
  • En tot slot… vier je successen!

Pilot omgezet in structurele samenwerking

De pilot voor praktijkleren met de praktijkverklaring in de arbeidsmarktregio Midden-Holland liep van oktober 2019 tot en met december 2020. Hierbij hebben gemeenten, UWV, ontwikkelbedrijf Promen, het Leerwerkloket, SBB en de onderwijsinstellingen mboRijnland en Wellantcollege (agrarisch onderwijs) de krachten gebundeld. Dit jaar is de samenwerking op structurele basis voortgezet.

Centraal staan trajecten die leiden tot een praktijkverklaring vanuit het mbo. Daarmee worden de arbeidsmarktkansen vergroot van werkenden en werkzoekenden zonder startkwalificatie, voor wie een diploma op mbo-niveau – in ieder geval voorlopig – te hoog gegrepen is. Werkgevers hebben invloed op wat zij leren bij de trajecten.

De bedoeling was eigenlijk om de aanpak te richten op werkzoekenden van gemeenten en UWV. De arbeidsmarkt was daar twee jaar geleden ook naar, licht Van den Dool toe. “Bij werkgevers was er veel vraag naar mensen die iets met hun handen kunnen, tegelijkertijd was er een groot aanbod van werkzoekenden die niet waren gekwalificeerd was voor de aangeboden banen.”

Roer omgegooid na uitbreken van coronacrisis

Toen de regio in maart 2020 op het punt stond om werkgevers uit te nodigen voor sectortafels over de praktijkverklaring, brak de coronacrisis uit. Het roer moest worden omgegooid, vertelt Van den Dool. “Werkgevers hadden op dat moment wel wat anders aan hun hoofd. Vanwege de nieuwe situatie op de arbeidsmarkt hebben we het instrument omgebouwd. De praktijkverklaring is nu ook bedoeld voor werkenden die met werkloosheid worden bedreigd of versterkt moeten worden om hun baan te behouden.”

Vanwege de coronaperikelen is besloten om te pionieren met trajecten voor mensen die bij Promen werken. Zeven kandidaten volgen sinds september 2020 bij mboRijnland een traject voor een van de profielen assistent logistiek, assistent horeca, voeding en voedingsindustrie en assistent dienstverlening en zorg. Twee kandidaten bekwamen zich in het profiel assistent plant, dier, groen en leefomgeving bij het Wellantcollege. De trajecten zijn of worden momenteel afgerond. Op 22 april 2021 zijn de eerste vijf praktijkverklaringen uitgereikt bij Promen.

De deelnemers zijn volgens Van den Dool enthousiast. “Zij hebben echt het gevoel dat ze eindelijk weer iets leren. Hun beroepsvaardigheden worden versterkt en ze krijgen meer zelfvertrouwen.”

Toenemende belangstelling van werkgevers

De tijd is inmiddels rijp om ondernemers uit een aantal grote sectoren zoals groenvoorziening, logistiek en zorg actief te benaderen. Meijers geeft sinds eind 2020 digitale workshops voor werkgevers en ook voor jobcoaches en accountmanagers van het WerkgeversServicepunt Midden-Holland. Verder worden er informatieflyers over de praktijkverklaring verspreid. 

Binnen het WSP is een werkgeversadviseur fulltime vrijgesteld om de praktijkverklaring binnen- en buitenshuis te promoten. Meijers: “Het is van belang dat de accountmanagers van het WSP goed weten wat deze verklaring inhoudt. Ze kunnen daarmee dan naar werkgevers gaan.” De praktijkverklaring wordt ook ingezet als onderdeel van leerwerktrajecten voor diverse organisaties. “Deze leerwerktrajecten ontwikkelen we vanuit LLokaal met de werkgevers in het kader van een leven lang ontwikkelen.”

De deelname van werkgevers aan de workshops neemt volgens Meijers duidelijk toe. “Onze boodschap is dat er veel mogelijkheden met de praktijkverklaring zijn. Bijvoorbeeld als het gaat om een intern traject van werk naar werk. Zo kunnen werknemers doorgroeien binnen hun eigen bedrijf door eerst enkele praktijkverklaringen op mbo-niveau 1 en daarna op niveau 2 te halen. Ze bouwen dan een soort portfolio voor zichzelf op.” Het is extra aantrekkelijk voor werkgevers dat trajecten dit jaar nog via het WSP worden gefinancierd vanuit de middelen van het programma Perspectief op Werk. “Zij hebben zelf geen kosten.”

Samenwerking stap voor stap uitgebreid

Wat raden Meijers en Van den Dool andere regio’s aan die nog met praktijkverklaring aan de slag gaan? Gewoon doen, is hun antwoord. “Neem de tijd om elkaar te leren kennen. Dat is belangrijk omdat partijen zaken anders aanpakken en ook een verschillend jargon hanteren. We hebben het zelf eerst klein en behapbaar gehouden en daarna de samenwerking stap voor stap op een pragmatische manier uitgebreid. De Programmaraad heeft hiervoor een handige procesbeschrijving in zes stappen gemaakt, mede op basis van de ervaringen in onze regio.”

Nog een laatste tip van het duo. Om een goede start te maken, is er een groep enthousiaste mensen nodig die ervoor wil gaan. “Het is niet erg als zij het onderling af en toe oneens zijn, want het in de steigers zetten van de trajecten is een leerproces. Als er maar vertrouwen in elkaar is.”

Foto's: Carola van den Dool en Josti Meijers