Overslaan en naar de inhoud gaan

FAQ uitfasering UWV-portaal voor gemeenten

Op deze pagina vind je de antwoorden op veelgestelde vragen rondom de uitfasering van het UWV-portaal voor gemeenten. Wanneer je vraag er niet bij staat kun je contact opnemen via info@vng.nl en samenwerkinggemeenten@uwv.nl.

  • Het UWV-portaal voor gemeenten is de beveiligde digitale omgeving waarin een aantal UWV-applicaties wordt ontsloten zoals Sonar en WBS. Het uitgangspunt is dat het portaal vanaf 1 januari 2026 niet meer beschikbaar is. De belangrijkste reden om te stoppen is dat het portaal en de applicaties niet meer voldoen aan de hedendaagse eisen o.a. op het gebied van informatiebeveiliging.  

    Met ingang van 2026 zijn gemeenten en ketenpartners zelf verantwoordelijk voor het organiseren van een andere oplossing. Dat hoeven zij niet alleen te doen, want gemeenten kunnen hierbij samen optrekken. De gemeenten worden ook ondersteund door de Programmaraad, de VNG en UWV.

  • Het uitgangspunt is dat UWV het UWV-portaal voor gemeenten uiterlijk 1 januari 2026 stopt.
    Op dit moment werken UWV en VNG gezamenlijk aan oplossingsrichtingen voor de verschillende onderdelen van het UWV-portaal. Afhankelijk van de gekozen oplossingsrichting bepaalt UWV de daadwerkelijke datum voor de afsluiting van het portaal of eventuele applicaties achter het portaal.

  • De uitfasering van het UWV-portaal voor gemeenten vraagt van organisaties naast inspanning (uren), ook mogelijke aanschaf/uitbreiding en beheer van nieuwe software en/of systemen. De gemeenten zijn hier zelf verantwoordelijk voor. Dit geldt ook voor de financiering. Belangrijk is om als gemeente op tijd de te verwachte kosten op te nemen in de begroting en voorjaarsnota.

    De VNG onderzoekt samen met UWV en SZW welke mogelijke oplossingsrichtingen er zijn en geven, waar mogelijk, inzicht in de kosten die daarmee gemoeid zijn. Bij de oplossingsrichtingen wordt gekeken naar lokale, regionale en landelijke oplossingen. Eind 2024 is dit onderzoek gereed voor publicatie.

  • De begeleidingscommissie toetst de door het projectteam ontwikkelde deelproducten en verifieert op bruikbaarheid voor de gemeente en/of regio. Ook adviseert de begeleidingscommissie over de deelproducten die de VNG en UWV uitwerken. 
    Voor de begeleidingscommissie zoeken wij inhoudelijk experts die het projectteam adviseren en van feedback voorzien.

    Aanmelden voor de begeleidingscommissie kan via een e-mail naar info@vng.nl, vermeld hierbij duidelijk dat het gaat om uitfasering UWV-portaal.

  • Op deze website vind je alle informatie rondom de uitfasering van het UWV-Portaal voor gemeenten.

    Wil je op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen binnen het werkdomein, meld je dan aan voor de mailinglijst via info@vng.nl. Zo mis je geen uitnodigingen voor workshops, online sessies en andere relevante informatie.

Samenwerking in werkgeversservicepunten (WSP's)

  • De regionale samenwerkingspartners zijn zelf verantwoordelijk voor de inrichting van de gezamenlijke dienstverlening vanuit de WSP’s en de daarbij behorende technische ondersteuning zoals de informatievoorziening.

    VNG en UWV herkennen de specifieke problematiek voor de WSP’s wanneer het UWV-portaal eindigt, namelijk het gebruik van WBS als CRM functionaliteit voor de gezamenlijke werkgeversdienstverlening. Voor deze specifieke functionaliteit spreken UWV en VNG met SZW over realistische en haalbare oplossingen. 

  • Nee, UWV vervangt WBS als CRM/vacaturesysteem door een nieuwe applicatie. UWV zal deze software niet beschikbaar stellen voor gemeentelijke medewerkers.

  • Het regionaal vaststellen van wat de gewenste ondersteuning is bij de gezamenlijke dienstverlening, is een tijdrovend proces. Daarom is het belangrijk dat samenwerkingspartners in de regio’s zich nu gaan oriënteren en binnen hun mogelijkheden acties ondernemen. Denk hierbij aan visievorming, wijze van samenwerking, benodigde ondersteuning bij gewenste informatievoorziening ondersteuning, budget, andere relevante trajecten zoals bijvoorbeeld de Werkcentra en Verbetering Uitwisseling Matchinggegevens (VUM)

  • Dit hangt af waarvoor je een aanbesteding wilt doen. We adviseren eerst binnen de regio helderheid te creëren over welke kant je als regio op wilt gaan en wat je vervolgens als gemeente wilt.

Functionaliteiten UWV-portaal

  • Ja, het UWV-portaal wordt voor gemeenten volledig uitgefaseerd. Niet alle functionaliteiten van het UWV-portaal gaan verdwijnen. De wijziging heeft vooral betrekking op de applicaties die de professional gebruikt (de interne dienstverlening). De omgeving voor werkzoekenden en werkgevers blijft bestaan. Naast het UWV-portaal voor gemeenten heeft UWV andere functionaliteiten zoals de e-intake voor het aanvragen van bijstand, toegang tot het Doelgroepregister en Werk.nl. Deze functionaliteiten blijven gewoon bestaan.

  • Werk.nl blijft bestaan. Werkzoekenden kunnen zich via Werk.nl inschrijven als werkzoekende.

Gevolgen uitfasering

  • De nieuwe applicaties van UWV zullen gewoon weer alle gegevens leveren aan Suwinet-Inkijk. 

  • Ja, namelijk gemeenten kunnen de kandidatenverkenner via Sonar niet meer vullen. Zodra bekend is hoe UWV dit gaat oplossen, wordt hierover gecommuniceerd.

  • Nee. Verbetering Uitwisseling Matchingsgegevens (VUM) is een uitwisselingsvoorziening  (inclusief afsprakenstelsel en gegevensset) waardoor verschillende partijen klantprofielen en vacatures kunnen uitwisselen uit hun eigen applicaties. Meer informatie over VUM vind je op de pagina Verbeteren Uitwisseling Matchingsgegevens.

Gegevensuitwisseling

  • De standaard gegevensset van VUM is beperkt tot gegevens om te kunnen matchen. De noodzakelijke gegevensset om de gezamenlijke werkgeversdienstverlening, conform wet SUWI, vormgeven is veel breder.

  • Binnen het project Uitfasering UWV-portaal brengen VNG en UWV  in kaart welke gegevens UWV en gemeenten gezamenlijk gebruikten én welke niet al in andere bronnen aanwezig zijn. Zo ontstaat één set van gegevens die na de uitfasering van het UWV-portaal aanvullend gewenst zijn voor de samenwerking.

  • Iedereen die gegevens in een systeem zet moet zich bewust zijn dat anderen deze gegevens ook gebruiken en dus correct en up-to-date moeten zijn. Ga als gemeente of kwaliteitsmedewerker, nu al in gesprek met de uitvoering. Maak de professionals hiervan bewust.

Onderzoek naar uitfasering UWV-portaal